Fixartips: Bästa gjutjärnspannan för en femma

Detta bildspel kräver JavaScript.

Jag har uppdaterat detta tips med en enklare metod. Kolla här.

Bra gjutjärnspannor är dyra. Om du inte hittar  dem för en femma på loppis och fixar till dem så de blir bättre än nya. Det krävs lite pyssel och lite väntan men det är det värt. Kolla resultatet i bildserien!

På nästan alla loppisar kan du hitta stekjärn och gjutjärnsgrytor undanstoppade i ett mörkt hörn där ingen rotar. Ingrodda, rostiga och ofta i vidrigt ofräscht tillstånd. Men under alla inbrända fettavlagringar och smuts döljer sig ofta fantastiska fynd. Ställ pannan på ett platt underlag och kolla så att bottnen är plan. Är den det så är det bara att att betala struntsumman (5-10-20 kronor brukar vara det gängse priset) till den förvånade säljaren. Jag betalade en femma för mitt semiantika stekjärn från Skeppshult och säljaren tittade på mig som om jag inte var klok när jag bar iväg den.

Gamla gjutjärnspannor skiljer sig från nytillverkade. Godset är tunnare vilket gör att värmen fördelar sig snabbare vilket gör att de är jättebra att använda på induktionshäll där de reagerar snabbt. De gamla modellerna är också maskinpolerade vilket ger dem en fantastisk fin yta. Nya gjutjärnspannor är just bara gjutna och därför ofta lite gropiga i ytan.

Det är en enkel procedur som innebär lite väntan och tålamod. Det tog lite längre tid med mitt stekjärn eftersom det ingrodda och fastbrända fettet i princip var fossilerat. Är det bara allmänt fettigt och snuskigt så går det enklare. När du ändå håller på så stoppa ner flera stekpannor och grytor i plastsäcken och vips är julklapps- och presentbekymren lösta.

Du behöver

 • Ugnsrengöringsmedel på sprayflaska
 • Plast-/gummihandskar
 • Stor plastpåse/sopsäck
 • Stålullskudde (den där sorten för grytrengöring)
 • Ättikssprit
 • fin stålull/svinto
 • Ister eller neutral matolja

Gör så här: Ta på plasthandskarna (använd dem varje gång du hanterar ugnsrengöringen) och ha gärna långärmat. Spreja rikligt med ugnsrengöringen runt om hela grytan/stekjärnet, stoppa ner i plastpåse och förslut så att medlet inte torkar. Efter 2-3 dagar tar du ut grytan, torkar av med papper, sprejar igen och ner i plastpåsen. När det gått totalt en vecka tar du upp järnet diskar det i varmt vatten och diskmedel och bearbetar det med stålullskudden så de tuffa partierna lossnar. Sänk ner hela järnet i varmt vatten och rejält med 12% ättikssprit. Ättikan neutraliserar det basiska rengöringsmedlet och löser upp rost och andra avlagringar. Låt ligga i blöt 45-60 minuter och putsa sedan med den fina stålullen. Diska av ordentligt, och torka noggrant med hushållspapper och direkt in i ugn på 150° i 30 minuter. Höj temperaturen till 250° och låt stå ytterligare 30 minuter. Stäng av ugnen, ta ut det mycket heta järnet och gnid in med ister eller olja. Lägg in i ugnen upp och ner så att det inte bildas ansamlingar av fett. Ta då och då ut järnet ur den svalnande ugnen och torka av överflödigt fett och polera.

Du vet väl att Öhmans Mat & Vin finns på Facebook också? Gå in och ”gilla” så får du blogguppdateringar och annat direkt i ditt facebookflöde. Bra va?

Etiketter:, ,

Kategorier: Övrigt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

31 kommentarer på “Fixartips: Bästa gjutjärnspannan för en femma”

 1. Kidde
  10 september 2012 den 8:47 #

  va bra! Det där ska jag göra med mormors gamla stekgryta som jag tog hand om fast den var så sunkig…

 2. 10 september 2012 den 9:06 #

  Riktigt bra tips och mycket bra instruktion! Stort tack…

 3. 10 september 2012 den 10:29 #

  En sån där har jag – tror bestämt den kommer från Blombacka, men min är inte så snygg på utsidan!

  • 10 september 2012 den 11:39 #

   Du får köra med ugnsrengöringsmedel i plastpåse så försvinner det.

 4. 10 september 2012 den 10:35 #

  Tack för tipset! Skoj att nån annan gillar gamla rejäla stekpannor. Vet att farsan gjorde gamla stekpannor till ”nya” men vet inte hur. Minns att han hade dem i öppna spisen på stugan.

  • 10 september 2012 den 11:40 #

   Man kan tydligen lägga dem i elden och bränna bort skiten också.

 5. G.
  10 september 2012 den 18:47 #

  Läste
  http://sherylcanter.com/wordpress/2010/01/a-science-based-technique-for-seasoning-cast-iron/

  ,och borde köpa ett gammalt slitet järn bara för att pröva. Hon tipsar om att linolja är det bästa man kan använda för att återge beläggningen!

 6. Örjan
  10 september 2012 den 21:14 #

  Tackar som andra för tips om att få bort beläggning (ytter-) på egna stekpannor.
  Ang 12% ättika. finns billigare variant i dunkar i/på växtbutiker. Avsedd som ogräsmedel. Men innehållsförteckningen är exakt samma som för Winborgs 12% ättika. Borde vara likvärdigt användbar för rengöring av gjutjärnspannor, med efterföljande diskning
  Har själv använt denna ättika i koncentrerad form för avkalkning av kaffebryggare. Som noterats- Lever än.
  Tänker dock aldrig använda nämnda produkt i samband med matlagning för förtäring.

 7. Ulf Oscarsson
  10 september 2012 den 21:45 #

  Jag hade nog varit försiktig att hantera linoja i en 250 grC stekpanna då detta är över linoljans flampunkt. Även om det inte tar eld så lär det ryka rejält. Och sen laga mat i den pannan. Nja..
  Själv brukar jag med gott resultat ha gjutjärnet i ugnen vid 150 grC ett par tre timmar efter rengöring, torka av det som trängt ut ur järnet ordentligt och på med flödigt med rapsolja av god kvalitet Och in i ugnen i gen ett par timmar. Vid 150 grC. Sen är mormors stekpanna som ny igen
  Lite mer tips utan radikalpolymerisation av linolja i stekpannan finns på http://www.skeppshult.com/sv/school/

 8. G.
  10 september 2012 den 21:51 #

  @Ulf: Hon rekommenderar linfröolja – alltså den linoljan som är av födokvalite (borde varit tydligare där). Och att göra uppemot sex strykningar/upphettningar, vilket borde minska mängden rykning…

 9. 14 september 2012 den 10:06 #

  Toppentips. Måste prova. För de gjutjärnsentusiaster som inte varit på Skeppshults gjuteri (i Skeppshult) kan ett besök dit varmt rekommenderas.

 10. Rolf Persson
  05 oktober 2012 den 11:19 #

  Om du använder en lösning m kaustiksoda och låter pannan ligga i denna över natten är det bara att spola av skiten dagen därpå inget gnuggade bara spola och bränna in.

 11. 31 oktober 2012 den 12:14 #

  Jag har några gamla gjutjärnspannor som jag köpt på loppis för en femtiolapp styck som jag är väldigt nöjd med. Bränner aldrig vid. Bränner in dom en gång i veckan till en gång i månaden med rapsolja lite beroende på hur ofta jag diskar dom. Men dom skulle behöva en uppfräschning på utsidan.

  Tack för en bra artikel!

 12. 16 juli 2013 den 10:12 #

  Tack för tipset! På loppisar kan man göra riktigt fina fynd! Länge leve gjutjärnsgrytor!

  • Line
   05 april 2019 den 18:36 #

   Är det inte lite osäkert att använda ugnsrengöring på något man ska laga mat i sen? Tänk om något finns kvar och man får det i maten?

   • 05 april 2019 den 18:53 #

    Om du läser hela texten så ser du att det är omöjligt att något skulle vara kvar i maten. Större ”risk” att använda ugnsrengöringen till att rengöra ugnen och sedan ställa in maten i den.

   • Line
    07 april 2019 den 14:11 #

    Vad syftar du på i texten? Hur vet man att det inte finns något giftigt kvar? Vore super att få veta 🙂 har nämligen ugnsspray hemma, men vågar inte riktigt använda den på pannan..

   • 07 april 2019 den 16:39 #

    ”…diskar det i varmt vatten och diskmedel och bearbetar det med stålullskudden så de tuffa partierna lossnar. Sänk ner hela järnet i varmt vatten och rejält med 12% ättikssprit. Ättikan neutraliserar det basiska rengöringsmedlet och löser upp rost och andra avlagringar. Låt ligga i blöt 45-60 minuter och putsa sedan med den fina stålullen. Diska av ordentligt, och torka noggrant med hushållspapper och direkt in i ugn på 150° i 30 minuter. Höj temperaturen till 250° och låt stå ytterligare 30 minuter.”

 13. swedjeep@gmail.com
  08 november 2013 den 7:41 #

  En påse bullar o närmaste verkstad med sandbläster funkar bra också :o) tar mindre än 5 minuter att blästra den mest ingrodda panna ……

 14. Anton Pöllänen
  27 januari 2014 den 18:44 #

  Nu har jag gjort den ”andra” insprejningen, och vilken fröjd att se gjutjärnet titta fram under lager av beläggning! Kan knappt hålla mig till på lördag! Tack för tipset!

 15. Stefan
  10 augusti 2014 den 10:50 #

  Jag renoverade ett gäng gjutjärnspannor och -grytor som jag fått ärva efter att ha googlat en lösning. Lösningen var att fylla pannan med grovsalt och sen köra den på högsta värme ganska länge, tror det var 30 minuter. Det tog bort alla avlagringar på insidan. Men utsidorna blir ju inte åtgärdade på det sättet. Efter saltproceduren var rekommendationen att låta gjutjärnspappan stå på spisen med ett lager olja i 30 minuter men då på lägsta värme. Sen torka ur förstås. Perfekt resultat!
  Som vanligt så kanske ett enda av alternativen ovan inte är det optimala för alla problem. Man vill ju så smånningom ha de fräsch på utsidan också. Men för insidan så går saltalternativet lite snabbare och är mindre omständligt.
  En varning dock; jag hade flera pannor och vill återanvända saltet för dem alla. så jag hällde över saltet i en vanlig rostfri som stod på teakbänksskivan. Vad jag inte tänkte på då var att salt är en extrem värmelagringsprodukt. Jag har idag ett runt, tydligt, svart brännmärke på träbänken som minne av renoveringsdagen.

 16. 21 september 2014 den 17:08 #

  Testade det här och fick bort mycket men inte allt. Objektet var en Iittala-stekpanna som vi själva använt i sex-sju år. Lämnade pannan till min mamma som har en ugn med pyrolys-funktion. Det fick bort de sista avlagringarna och jag fick tillbaka en blek och lätt rostad panna. Smörjde in den med rapsolja, lät den stå i ugnen i 250 grader en halvtimme, smörjde in lite till, stängde av värmen och torkade av den var 30:e minut till den svalnat. Då blev den mörk och fin igen, rostfläckarna borta.

  Testade den idag och gjorde tunnpannkakor och det var länge sen den fungerade så bra som den gjorde nu!

  Nästa gång testar jag pyrolys direkt så får vi se om det funkar hela vägen.

 17. Barbara
  16 november 2014 den 20:44 #

  Hej, jag glömde en dyr- rostfri stål- gryta med vatten (och så småningom utan vatten) på spisen, den blev bränd up till locket! Nu är den brunfläckig särskilt på båtten.
  Kan den räddas eller är den bara att kasta? Tack på förhand.
  Barbara

 18. Helena Davidsson
  20 november 2014 den 19:09 #

  Trillade in på den här sidan av en sinkadus och blev salig av att se hur många mer än jag som tycker att en gammal hederlig gjutjärnspanna är det bästa som finns att steka i. Jag har 2 st stora (24 cm) l st halvstor, 1 st liten rund och 1 st liten fyrkantig, alla lika bra. Och tunga att hantera. Liksom en 3,5 liters gryta och en större. Och pannkaks- och plättlagg. Allt b
  ryner bra och släpper lätt. Alla beläggningspannor är ju samma skräp, tål inte bryningstemperaturer för kött och beläggningen blir repig och sliten på alldeles för kort tid.
  Hjärtligt tack alla inläggare för tipsen hur man sköter sina pannor både in- och utvändigt. Länge leve riktiga stekjärn!
  Hälsningar Helena Davidsson, Örebro

 19. Sanna
  08 augusti 2015 den 7:30 #

  Hej! Hamnade här av en slump och ser att inlägget är något år gammalt, men hoppas någon kanske kan svara på vad man gör med en gjutjärnspanna som legat i ett fuktigt garage i massa år. Upplever inte att den är sönderrostad, men nog är hela pannan täckt med ett tunt lager med just rost. Har funderat på elektrolyt med en basisk lösning, ett batteri och zinkanod. För stålull känns lite klent och en himla massa gnuggade. Skulle ugnsrengöringsmetoden fungera annars? Några beläggningar av fett och mat syns inte till.

  • 08 augusti 2015 den 15:28 #

   Prova med ättika till att börja med. Annars kan du köra hela metoden.

 20. Sigrid Aronsson
  30 november 2015 den 23:40 #

  Folk diskar inte sina stekpannor på undersidan med diskmedel och dær finns alltid fett som brænns in ifall man inte gør det efter varje anvændning. Sen ska man diska på insidan med bara hett vatten och torka noga medetsamma. Ifall den rostar en gång så ær det kørt. Så rostar den alltid sen – dærfør måste man torka den noga.
  Dessutom – varfør inte smeta på fast såpa, och så ner i en sæck en vecka? Det gør jag med ugnar, och så klibbar jag på plast på såpan. Samma med kastruller. Såpa och plast, stæll bort den ett tag, vips – lættrengjord.

 21. Mikael
  31 januari 2019 den 18:27 #

  Gjutjärn, finns det något bättre material i stekpannor i köket?! Tunga och fina 😉, sådär sammetslena efter årtionden av användning. Jag öppnade ugnen på en vedspis på lokala skroten och se! Där fanns 2 olika pannor av gjutjärn, en mindre o en större, rostiga, men det där tunna fina gjutjärnet, de kostade nästan inget. Ska testa din metod med ugnsrengörning i veckan, tack för tipsen!!! 😊

  Mvh Micke E.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Mat att längta hem till | Öhmans Mat & Vin - 05 oktober 2012

  […] när den steks håller den formen fint men kräver mer fett vid stekningen och fastnar lite även i min fina renoverade skeppshultpanna. Resultatet blev stunsigt, smakrikt och köttigt. Personligen tyckte jag korven blev aningen lite […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: