Ageing Gracefully

ageing

Ett intressant miniseminarium med Ronan Sayburn MS om äldre årgångar och huruvida Argentina, Chile och Sydafrika kan leverera viner med lagringspotential.

Ronan inledde med en mycket komprimerad men tydlig förklaring på hur mognadsprocessen i röda viner går till: Det första som sker är ofta att de fruktiga aromerna och bäriga (primära) avtar. Därefter börjar alkoholen tillsammans med syran och det syre som finns i buteljen att bilda estrar som bland annat ger dofter som tryffel, läder, svamp och så vidare. Polyfenolerna (blanda annat färgen) i vinet börjar polymerisera, bilda långa kedjor, som sjunker till botten som mörkt sediment. Tanninerna som är kvar är orangea till färgen vilket förklarar den tegelröda nyans som är så typisk för mogna viner.

Om syftet med provningen var att visa lagringspotentialen så nåddes väl målet bara halvvägs. Två sydafrikanska viner från 1990-talet hade klarat sig bra medan två argentinska från 2000 var förbi sin höjdpunkt enligt mig. Riktigt bra var den 12 år gamla men ännu unga Coyam från Santa Emiliana. Tråkigt bara att Ronan Sayburn for ut i en lång okritisk trad om de biodynamiska metoderna. Läs gärna om mitt besök på egendomen och beställ en yngre Coyam. Mycket bra vin! Att Rubicon kan lagras är ju väl känt, själv provade jag ett utmärkt exempel från 1991 för knappt ett år sedan.

Med gamla viner går ofta åsikterna isär och jag höll väl inte med om en del av omdömena. Givetvis kan nya världen leverera mycket lagringsdugliga viner. Att vi inte ser så många exempel på det är väl snarare att ambitionen och intresset inte finns. Man gör helt enkelt viner i en annan stil.

2000 Catena Alta Malbec / Argentina – Mendoza. Djupt körsbärsröd. Ganska knuten och dammig doft med torkad frukt, läder, nypon och någon mynta. Medelfyllig, mycket frisk ren och avrundad syra, nyanserad röd frukt, läder, svamp, lite tobak. Ganska lång smak som dock slutar lite uttorkat vilket lämnar eken naken och lite bitter.

2000 Bodegas Nieto Senetiner / Argentina – Lujan de Cujo. Mycket djupt röd med en lätt bleknande kant med brun nyans. Medelstor lite murken doft av gamla fat, torkade röda bär, svamp, läder och en grön stjälkighet som kikade fram. Fyllig men med obalanserad syra, jordig, torkad frukt, rotfrukter, stjälkig, torra tanniner och saknar mitt.Kort och uttorkad eftersmak.

2001 Coyam / Chile – Valle Central. Nästan opak och fortfarande blå i färgen. Stor doft av rik mörk frukt, mycket kryddig, komplex, tydliga fat, pepprig, lite tjära, läder, björnbär. Mycket fyllig, rik koncentrerad svartvinbärsfrukt, fortfarande ungdomligt med sammetslen sylti och lite mintig frukt. Lång, rik och fint balanserad.

1995 Monte Alpha Cabernet Sauvignon / Chile – Curicó. Medeldjupt röd med lite blek kant som drar åt brunorange. Medelstor, mogen, dammig och lite murken doft med läder, höstlöv, fikon, syltiga jordgubbar och en aning kanel. Medelfyllig, syrlig syra, torr och tunn rödbärig frukt som avslöjar uttorkade tanniner, grön stjälkighet och ett bittert avslut.

1995 Bouchard Finlayson Galpin Peak Pinot Noir / Sydafrika – Walker Bay. Ganska ljust tegelröd. Stor utvecklad animalisk doft typisk för mogen pinot noir (”skitiga lakan”), svamp, läder, jordgubbsmarmelad, kroppsvarm parfym. Mf, mycket frisk men avrundad syra, eleganta tanniner med bra grepp, rödbärig och silkig frukt, lite torrt avslut med läder, svamp och jordgubbar. Bra längd.

1998 Meerlust Rubicon / Sydafrika – Stellenbosch. Djup, nästan opakt röd med lite orange kant. GAnska stor doft av svartvinbärsmarmelad, lite läder, tobak, rök, torkad chili, ektoner och kryddighet. Komplex och rik doft. Fyllig, rik, kryddig smak med massor av mörk mogen och koncentrerad frukt, russin, läder, tobak, mynta. Tätt knutna tanniner, kraftfullt, välbalanserat och med en mycket lång och rik eftersmak.

Etiketter:, , , ,

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: