Medeltida vitlökskyckling

Detta bildspel kräver JavaScript.

Det har varit rejäl torka på receptfronten, dels beror det på den stundande flytten samt mycket jobb och då blir det med naturnödvändighet vinfokus.

När jag i veckan var i London för en vinmässa kikade jag lite grand på tv de stunder jag var på hotellrummet. Utbudet bestod mest av game shows, husrenovering samt matlagningsprogram. När jag packade för hemfärd sneglade jag på en programserie som handlade om gammal engelsk mat och ett avsnitt som specifikt rörde vitlök. Detta recept nedskrivet på 1100-talet fångade mitt intresse och jag skrev snabbt ner ingredienserna. Mycket lättlagat och den enda justeringen var att jag blandade ner vitlöken i skyn istället för att servera dem som ett tillbehör.

Det här blev riktigt bra med saftig kyckling, sötkryddighet och en spännande skärpa och mjuk sötma från vitlöken.  Är beredd att omvärdera medeltiden om maten smakade så här. Jo, det ska vara fem hela vitlökar i receptet. Servera med ugnsbakade rotfrukter eller ännu hellre med ris eller mjölig kokt potatis alternative ett gott bröd för att fånga upp den fantastiska såsen. Gillar du vitlök och kyckling ska du också prova Carl Butlers fantastiska vitlökskyckling.

Lägg ned 0,5 g saffran i 2 dl vitt vin. Gnid in en hel tupp eller kyckling på cirka 1500 g med olivolja, 2 tsk salt och rikligt med grovmalen svartpeppar och lägg ned i en ugnsfast gryta. Skär toppen av 5 hela vitlökar så att samtliga klyftor är öppna och lägg ned i grytan. Skala och finhacka färsk ingefära (2 tummar stor) och strö över kycklingen tillsammans med 1 tsk malen kanel. Slå på vinet med saffranen. På med locket och in i ugnen på 175° i minst 90 minuter. Ta ut grytan, ta upp vitlöken och ställ in grytan i ugen igen. Låt vitlökarna svalna till du kan hantera dem. Tryck ut det nu krämiga innehålet i klyftorna.  Mosa samman till en smet om det behövs. Ta ut grytan igen, ta upp kycklingen och se till att all steksaft rinner tillbaka i grytan. Rör ned vitlöken i stekspadet. Smaka eventuellt av med salt. Tranchera kycklingen och servera med såsen.

Etiketter:, , , ,

Kategorier: lättlagat, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

6 kommentarer på “Medeltida vitlökskyckling”

 1. Mille
  14 september 2013 den 21:29 #

  Toppen glad för att jag hittat hit!! 😀

 2. Lena
  15 september 2013 den 21:18 #

  Älskar vitlök, måste testa detta snaras!!

 3. Hanna på Möllan
  16 september 2013 den 10:46 #

  Ja, det låter som ett ganska sannolikt medeltidsrecept. Inte allt för krångligt men smakrikt. Faktum är att människans smaklökar och doftreceptorer inte utvecklats ett dugg sen den tiden så vi kan nog lugnt förutsätta att dåtidens människor fysiskt sett hade samma grundläggande värderingar kring mat och ätande som vi har nu. Jfr gärna med recepet ”Om en rätt som heter hönor under jakt” i boken En sås av ringa värde (fast den ligger säkert underst i packningen nu), visserligen skandinaviskt 1200-tal men ganska likt.

 4. denise
  19 september 2013 den 21:27 #

  Låter super gott, kommer snart att bjuda familjen på det.!!

 5. Christina GVA
  21 september 2013 den 12:05 #

  Underbart god men kunde som vanligt inte följa ett recept till pricka. Gjordes med 2 klyftor vitlök och grossad kardemumma..
  Tackar och hoppas pà mer historiska recept :o)

 6. Anni
  07 oktober 2017 den 15:00 #

  Åh. Måste testa. Låter gudomligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: