Kastanjer och dåligt samvete

kastanjer

Jag har så dåligt samvete. Bloggen som i princip uppdaterats dagligen i över fyra år ligger snudd på för fäfot. Jag skyller på hög arbetsbelastning på jobbet plus att vi nu påbörjat flytten av hemmet och affärsverksamheter till Blå Huset i Borrby. Det blir ingen tid till inspirerad matlagning och viner och provningar jag skulle skrivit om hänger i luften. Idag fick jag i alla fall något att skriva om och passade på.

Mitt i måleriarbeten, uppackning och allmän röra tog vi oss en stund i den jättestora trädgården för att röja lite, skörda de sista hallonen och få lite andrum. På väg till komposten med lite sly hörde jag dunsar. Det visade sig vara kastanjer som inte liknade de vanliga. Det visade sig vara äkta kastanjer till skillnad från de hästkastanjer som vanligtvis växer här i Sverige.

Tydligen är det bara här i sydligaste delen av landet som den här ätliga sorten kan växa och bara ibland som nötterna mognar. I trädgården ligger nu drivor av mogna kastanjer. Vad ska jag göra med dem förutom att rosta dem? Hur förvara man dem bäst? Behöver hjälp och tips här.

Etiketter:, ,

Kategorier: Råvaror

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

10 kommentarer på “Kastanjer och dåligt samvete”

 1. Hanna på Möllan
  11 oktober 2013 den 16:15 #

  Åhhh… Frys in dem du inte använder med skal och allt så håller de vad jag förstår fram till sommaren. Då har du tid att tänka. Annars måste du ju kunna göra kastanjepuré. Eller hacka och köra i ugnen med rotfrukter. Medeltida engelskt(?) recept säger koka rovor i vitt vin med hackade kastanjer.

 2. 11 oktober 2013 den 16:36 #

  Jag förvarade i matkällaren, men de torkade ganska snabbt. Här fanns bättre tips:

  http://www.wikihow.com/Store-Chestnuts

 3. Âsa
  11 oktober 2013 den 16:49 #

  Kastanjer – leta efter ett franskt recept.Fransmännen är mästare pâ kastanjer. Allt som man kan göra med potatis kan man ocksâ göra med kastanjer, men bäst är de till vilt. Eller pröva fâgel fylld med grovt smulade kastanjer och fikon. En efterrätt, kanske: târtor, kakor, smulpaj. Leta i internet pâ recettes chataigne.

 4. Ann Johansson
  11 oktober 2013 den 19:14 #

  Kastanjepuré tänkte jag också på, vanligt i Italien där jag är. Har aldrig gjort själv så jag tänkte att jag söker lite efter recept. Då hittade jag en variant på hur man kunde använda purén (från sydsvenskan f ö). Mandelbiskvier dränks i konjak, bred över purén, sedan ett lager creme fraiche. Kyles. God samma dag, godare nästa. http://blogg.sydsvenskan.se/patungan/2009/11/19/pa-jakt-efter-kastanjepure/. Jag är med i en vinklubb i Umbrien och vid provning (Loire-dalen) förra veckan så hade vi en trevlig lätt franskinspirerad middag därefter. Vid denna fick vi en primo som hette ”Zuppa di castagne al profumo di cumino e miele di castagno”. I denna soppa var kastanjerna alltså hackade (det var mer som en gryta). Det kanske var något likande som Hanna på Möllan menade? Fråga sedan någon biodlare i närheten efter kastanjehonung. Inte bara till ”zuppan” utan även att hälla över lite pecorino-ost. Mycket gott om du inte haft äran tidigare.

 5. Michael S
  12 oktober 2013 den 10:09 #

  Eller så kan du göra som vi gjorde när jag var barn – spela ”conkers”. Borra ett hål rakt genom, trä ett snöre igenom och knyt. En person håller i sitt snöre men kastanjen hängande. Du håller i ditt snöre och kastanjen och svänger den mot motståndarens. Sedan är det hans tur. Spelet fortsätter tills ena kastanjen har gått sönder. Då blir din kastanj en ”tvåa”. Om du vinner, säg 5 gånger och någon annan slå din kastanj, ärver de dina vinster, så deras kastanj blir en 5 + deras egna vinster.

  Detta var någonting som ALLA barn lekte på min tid. Numera har jag hört att det är förbjudet i skolor i England ”ifall kastanjerna skadar deras händer”

 6. Lise-Lotte Malmgren
  12 oktober 2013 den 10:32 #

  Jag har en sida med mer än 400 recept på ”maroni” (så kallas kastanjerna i Schweiz)… http://www.chefkoch.de/rs/s0/maronen/Rezepte.html Tyvärr är de på tyska, men det är kanske inte några problem. Jag kan översätta om det behövs 🙂

 7. Carina Nilsson De Rosa
  13 oktober 2013 den 15:41 #

  Hej Anders! Ser du mitt svar om jag skriver här? Har massor med recept från Schweiz där ätliga torkade kastanjer används till att mala mjöl och brygga öl på, bl a. Sprechen Sie deutsch? Mvh Carina

  > 11 okt 2013 kl. 16:01 skrev ”Öhmans Mat & Vin” : > > >

 8. Christina
  13 oktober 2013 den 17:38 #

  Prova googla:
  ”recette chataigne”
  Där hittar du franska recept samt även Schweiziska fràn den fransk talande delen.
  tinna

 9. Deborah
  14 oktober 2013 den 18:03 #

  Kastanjer=delikatess! Hardcore-frankofilerna får ett glädjeskimmer i ögonen när kastanjer kommer på tal. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: