Carl Butler: Foliebakad lever.

foliebakad lever

Ett recept i mitt projekt ”Carl Butlers Kokbok. Fortsättningen.”

Jag är lite tveksam till lever. En del av mig gillar det med den andra halvan protesterar lite lamt. Det här är andra gången jag tillagat kalvlever och liksom första gången är det Carl Butler som tvingat mig. Föredrar helt klart det första receptet.

1,2-1,5 kg ungnötslever
150 g champinjoner
2 tunna skivor lättrökt skinka 
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
1 liten knippa färsk basilika eller drygt 1 tsk torkad 
3 dl hönsbuljong
smör 
salt
svartpeppar från kvarn

Sätt ugnen på 175°. Finhacka löken, vitlöken, skinkan och basilikan. Smält smör i en kastrull och fräs löken och vitlöken några minuter. Blanda ner svampen och fräs ytterligare några minuter. Häll på 1 dl av buljongen, salt och peppra och låt sedan sjuda tills det mesta av vätskan kokat bort. Ta kastrullen av värmen, blanda ner skinkan och basilikan och låt svalna. Bryn levern på medelvärme i smör i en stekpanna så den får färg på alla sidor. Lägg två stora bitar aluminiumfolie i kors, bred ut hälften av svampröran mitt på, lägg lever ovanpå och resten av röran uppe på levern. Vippa in det hela i tätt i folien och lägg i en ugnsfast form. Ställ i ugnen i 50 minuter eller något kortare om du vill ha levern rosa. Skär upp foliepaketet i formen så att du tar vara på spadet och röran som du blandar med resten av buljongen och hettar upp. Skär levern i mycket tunna skivor och servera med bladspenat, kokt potatis och såsen.

Spännande skysås med kryddig smak (men inte särskilt vacker). Levern blev fint rosa och mör. Gillar man lever så är det säkert en bra rätt, men här tog min leverskeptiska sida över och Kära Hustrun såg plågad ut men kämpade på.

Här hittar du alla recept från båda Carl Butler-projekten.

Etiketter:, , ,

Kategorier: Projekt Carl Butlers Kokbok, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

2 kommentarer på “Carl Butler: Foliebakad lever.”

  1. Anki H
    02 mars 2014 den 12:24 #

    När jag tipsade Lisa Förare Winbladh på Taffel om detta, i mitt tycke fantastiska sätt att laga lever på, blev jag utsedd till Veckans matnörd (eller var det nu hette)! Man bör nog, som du säger, älska lever för att till fullo uppskatta denna rätt. Det gör jag, och jag tyckte det var väldigt gott. Resterna skivades lövtunt och användes som smörgåspålägg med färskriven pepparrot, friterad, torkad lök eller ättiksgurka. Mums!

  2. 02 mars 2014 den 12:28 #

    Det stämmer alldeles säkert. Tyckte som sagt såsen var väldigt god.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: