Carl Butler: Fransk nötkaka.

fransk nötkaka

Ett recept i mitt projekt ”Carl Butlers Kokbok. Fortsättningen.”

Butler hymlar verkligen inte med att han inte är mycket för sötsaker, efterrätter eller kakor. Några desserter och bakverk petar han dock in i sina receptsamlingar. Med varierande resultat ska dock sägas.

175 g smör
3 dl florsocker
3 ägg
5 dl vetemjöl
200 g russin 
100 g hasselnötskärnor
smör och vetmjöl till formen 
lite portvin

Lägg russin i blöt över natten i så mycket portvin att det precis täcker. Sätt ugen på 175°. Stöt hasselnötskärnorna eller kör dem mycket hastigt i matberedare, det får inte bli för smått. Smöra och mjöla en bakform. Vispa rumsvarmt smör och florsocker pösigt och vitt. Vispa ned äggen ett i taget så att de blandas väl. Blanda i vetemjöl, nötter och russinen. Häll smeten i formen och grädda i 45 minuter. Efter halva tiden sänker du temperaturen till 150°.

Smakar nästan exakt som man kan förvänta sig av något som döpts till ”Fransk nötkaka”. Tung, lite torr med med saftiga, smakrika russin. Helt ok och inte inte helt olik ”Engelsk fruktkaka” som är mycket, mycket godare och som jag bakat i varianter många gånger. 

Här hittar du alla recept från båda Carl Butler-projekten.

Etiketter:, , , ,

Kategorier: Bakat, Dessert, Projekt Carl Butlers Kokbok, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: