Penfolds – Australiens lyxiga handväska

Detta bildspel kräver JavaScript.

Ett besök i Australien utan Penfolds vore inte komplett. Med en historia som sträcker sig tillbaka ända till 1844 när vingården Magill Estate i Adelaide Hills planterades hör man til de allra äldsta vingårdarna.

Som pionjärer på många plan och med en oöverträffat track record i kvalitet är Penfolds närmast att jämföra med 1er cruerna i Bordeaux även om liknelsen haltar på flera plan. Det intressanta är att de flesta av Penfolds viner är vad man kallar interregional blends, det vill säga blandningar av viner från flera olika regioner och stater. Trots detta har vinerna stor karaktär och betingar höga priser, exempelvis ultradyra Grange. Det visar att tydligt att det vins kvalitet inte nödvändigvis är knuten till en vingård eller specifik plats utan att komplexitet ofta kommer av blandningar.

Besöket var som väntat mycket professionellt genomfört trots en begränsad rundtur på grund av omfattande ombyggnationer. Betydligt större tid och krut las därför på provningen som omfattade toppvinerna samt några buteljer med ålder, bland annat en Bin 7 med 47 år på nacken och fortfarande spänstig.

Det är skönt att ibland få sätta sig på en provning och bara luta sig tillbaka och slippa fundera på om vinerna är bra utan bara fokusera på hur bra de är. Så är Penfolds. Genuin kvalitet rakt igenom. Kanske inte de mest intressanta, sexigaste eller personligaste vinerna men rakt igenom totalt välgjorda i varje detalj. Med grundkvaliteten, de höga priserna och med den stora efterfrågan kan Penfolds toppviner liknas vid lyxiga handväskor från något av de stora modehusen; dyra, välgjorda, eftertraktade och ofta efterapade.

Ett av resans absoluta toppviner var 2008 Grange. Ett vin utan fel och brister och nästan fulländat så tillden grad att det nästan blev tråkigt. Men det glas jag fick var ändå en stor upplevelse. Men priset! Över 4000 kronor är det inte värt om man inte har obegränsade resurser.

Opak nästan svart blåröd färg. Stor rikt parfymerad doft med nytt läder, viol, peppar. Fyllig med en totalt omfamnande rik, generös, fokuserad mörk och sammetslen frukt som fullständigt lindar in all struktur och nästan döljer den utan att vinet förlorar sin elegans. Fantastiskt lång och rik eftersmak som aldrig tar slut. Ett absolut storartat vin som trots sin ungdom är en total njutning. Man blir lite stum.

2013 Reserve Bin A Adelaide Hills Chardonnay

Mycket ljust gul med gröna stick. Medelstor fruktig, citrus, zest, lite toast, rökighet och någon smörighet. Medelfyllig, mycket friska men eleganta polerade syror, fokuserad rik frukt med mycket persika, gula päron, citrus/lime, fint integrerad fatkaraktär, mycket lång eftersmak med stramt avslut med lite mineralitet. Elegant och välbyggd. 100 AUD

2012 Penfolds Yattarna Chardonnay

Ljust gul med gröna inslag. Stor fruktig doft av mogen gul frukt, melon, persika, vanilj, rökigluktsuddigummi, diskret krämig smörig näsa med lager av citrus och zest. Medelfyllig, mycket friska syror inbäddade i rik, fokuserad gul frukt av persika, citron, gröna äpplen och citruszest. Mycket, mycket lång eftersmak med mycket diskret och snygg ekbehandling och en tydlig mineralitet i avslutet.  150 AUD

2003 Penfolds Yattarna Chardonnay

Djupt, briljant citrusgul. Stor, utvecklad, komplex och nyanserad doft av mimosa, smör, rökighet, gula frukter. Fyllig, fruktig smak med medelhöga avrundade syror, torkad aprikos, konserverade päron, ananas, persika, fatstruktur som tittar fram bakom frukten, tobak, smöriga och rostade nötiga smaker. Brett anstruken smak med enorm längd och läskande men stramt avslut.

1967 Bin 7 Coonawarra Cabernet Kalimna Shiraz

Medeldjup orangeröd. Stor, komplex, utvecklad, mogen kryddig doft av läder, torkad frukt, syltiga jordgubbar, torkade rosor, animalisk. Fyllig, mjuka syror, sammetslena men stadiga tanniner, choklad, läder, russin, jordgubbssylt, röda syrliga bär, munfyllande och bara svaga tecken på uttorkning. Mycket lång, komplex eftersmak med massor av mörk och lite svampig frukt och ren läskande eftersmak. Omkorkad 1994.

1998 Bin 389 Cabernet Shiraz

Nästan opak röd färg som skiftar något i brunt i kanten. Stro, utvecklad, fruktig och kryddig doft med svarta vinbär, mörka körsbär och liten eukalyptuston. Fyllig, mycket fruktig och koncentrerad men med generositet kom balanseras av stadiga syror och tanniner som ger vinet luftighet och elegans. Lång fruktig eftersmak med ren svartvinbärjuicekaraktär kombinerad med läder och tobak. Säljs i nya årgångar för 80 AUD.

2010 Bin 150 Marananga Shiraz

Nästan opak blåröd färg. Stor, djup doft med tydlig kryddighet, eukalyptus, nytt läder, björnbärsmarmelad och liten eldighet. Fyllig, rikt frukt av solmogna mörka bär, mörka körsbär, björnbär, sötlakrits, välstrukturerad med mogna tanniner. Lång, bred smak med saftig frukt och en luftig struktur som ger stramt avslut. 80 AUD

2010 St Henri Shiraz

Opak blåröd färg. Stor, fokuserad doft av nästad syltig, rik likörkoncentration, lakrits, viol, peppar. Fyllig, rik, sammetslen nästan oljig frukt, mörka solmogna bär, täta och mjuka tanniner och en frisk men nästan omärklig syra som först avslöjar sig i den mycket långa och balanserade eftersmaken. Ljuvlig! 95 AUD

2010 Magill Estate

Opak blåröd färg. Stor, mörk och dov doft av rik mörk frukt, örtig, kryddig, lakrits och en anstrykning av läder. Fyllig, mycket rik, koncentrerad men slank sval fruktighet med röda och mörka bär, slanka friska syror, fina tanniner, friskhet elegans och en lång fokuserad eftersmak dominerad av saftig bärighet. 130 AUD

2002 RWT Barossa Valley Shiraz

Mycket tät röd färg som börjar skifta i brunt i kanten. Stor doft med utveckling, mörka bär, kryddor, rökighet, tjära, läder. Fyllig, frisk, välstrukturerade tanniner och en saftig solmogen frukt med tydlig kryddighet, lakrits, tobak. Lång smak med lite ofokuserat avslut.

1996 Bin 707 Cabernet Sauvignon

Mycket tät röd färg. Stor, generös mörksyltig doft med muscovadosocker, lakrits, peppar, tryffel, viol och röda bär. Fyllig, frisk ungdomlig och rödsaftig frukt med lager av mörka solmogna bär, svarta vinbär, luftig och välstrukturerad och tuggig ”crunchy” frukt, kryddig. Lång och med en kraftfull men samtidigt elegant eftersmak. Välbyggt och fullständigt njutbart vin.

2010 Bin 169 Coonawarra Cabernet Sauvignon

Opak blåröd färg. Stor, ung och intensiv doft av svarta vinbär, kaffe, parfymerad, viol och eukalyptus. Fyllig, rikt fruktig med höga, mogna stadiga men luftiga tanniner, inbäddade syror, fantastiskt fin mogen röd och saftig frukt som sträcker sig över hela munnen och slutar i en lång, ren och lätt kryddig smak med tanniner som behöver tid. 350 AUD

Här är en riktigt bra och snygg vinkarta över Australien.

Etiketter:, , ,

Kategorier: Övrigt, Resan till Australien, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

One Comment på “Penfolds – Australiens lyxiga handväska”

  1. Tinna GVA
    07 november 2014 den 19:21 #

    Nàgon Australiensisk maträtt som inspirerat? De brukar ha en intressant ”take on European/Asian fusion”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: