Artisans of The Barossa och historisk vinmark

Detta bildspel kräver JavaScript.

Från svala Clare Valley till hetare Barossa Valley är det inte långt. Skillnaderna i klimat i Australien över ganska korta avstånd är remarkabla.

Vi spenderade första kvällen i Barossa som gäster hos en grupp vinmakare som samlats under namnet Artisans of the Barossa. Den gemensamma nämnaren är att de jobbar småskaligt och hantverksmässigt, vinerna varierar i övrigt stort i stil vilket framgick tydligt under den lättsamma provningen på stående fot (därav inga provningsateckningar). Vi delade en god måltid tillsammans och flaskor i stora format och mindre flaskor med viner med ålder plockades fram. En trevlig kväll med sköna vinmakare som är väl värda att hålla ögonen på.

Vi återförenades med samma vinmakare nästa morgon då de lagade en frukost ”Barossa style” till oss under gråa skyar och analkande regn. Frukost i Barossa är mycket kött och ägg som tillagas på grill- och stekhäll. Rejäl mat kan man säga om man uttrycker sig vagt, dessutom serverad med en kraftig, fatlagrad röd sparkling shiraz. Under frukosten fick jag och resesällskapet Andreas Larson samt vår norske vän hålla en presentation för hela gruppen samt australiensarna om monopolsituationen och vinmarknaden i Norge och Sverige. Många så förbryllade ut.

Efter frukosten delades vi upp i par som fick åka med var sin vinmakare ut på okända vägar och äventyr under ett par timmar. Jag hade turen att hamna tillsammans med John Duval. Ett par av hans viner var mina favoriter kvällen före men mest intressant var dock att han under nästan tre decennier var vinmakare på Penfolds och även som chefsvinmakare med ansvar för ikonvinet Grange. Att få sitta i bilen med honom (och en fransman som nästan kissade på sig av upphetsning) och få inside information om Grange, höra historier om Max Schubert var obetalbart. Grädde på moset var att han dessutom tog oss till Block 42 i Kalimna Vineyard där druvorna till Penfolds Ampoule växer på världens äldsta kända vinstockar med cabernet sauvignon, planterade runt 1880. Stort!

Här är en riktigt bra och snygg vinkarta över Australien.

Etiketter:, , ,

Kategorier: Övrigt, Resan till Australien

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

One Comment på “Artisans of The Barossa och historisk vinmark”

  1. Anna J
    27 oktober 2014 den 22:49 #

    Så kul att få ta del av din resa down under. Ha det fortsatt bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: