En lektion i dubbelmoral

Systembolaget mood

Så har folkhälsoministern Gabriel Wikström (s) och ordföranden i IOGT-NTO Anna Carlstedt stängt dörren för gårdsförsäljning av vin, öl och cider.  Detta görs i en gemensam debattartikel i Aftonbladet idag.

Länge har det diskuterats och utretts hur en gårdsförsäljning skulle kunna se ut och att det inte strider mot EUs direktiv står klart då Finland har gårdsförsäljning utan att deras ALKO krackelerat. Man har föreslagit att gårdsbutikerna skulle fungera som utlämningsställen för Systembolaget (så som bensinstationer och livsmedelsbutiker gör) och att inköpen skulle vara begränsade till ett par flaskor per tillfälle och endast i samband med organiserade rundturer. Till och med en starkt begränsad försäljning i liten omfattning hade haft en stor betydelse för dessa småproducenter. Då produktionen ofta är liten kommer det aldrig att handla om stora volymer. Men att få sälja sex flaskor öl av lokalt odlat korn eller två flaskor vin efter en vinprovning skulle ha stor ekonomisk betydelse för dessa entreprenörer. Det skulle skapa arbetstillfällen och påverka besöksnäringen på landsbygden då många av producenterna ligger utanför storstadsområdena.

Men nej. Det går inte för sig att ta en halvdagsutflykt till en vingård eller ett bryggeri, gå en rundtur, prata med människorna bakom drycken och slutligen köpa en liten ranson av den hantverksmässiga drycken. Småskalig, svårtillgänglig och ganska dyr lokalt producerad alkoholdryck är skadligt för folkhälsan och utgör ett hot mot vårt samhälle. Kaos skulle utbryta. Diskussionen avslutad och dörrarna stängs!

Som garant för en begränsad alkoholkonsumtion står Systembolaget. Med 427 butiker centralt placerade, ofta i köpcentrum, över 500 serviceställen och hemleverans begränsas tillgången. Under sex av veckans sju dagar kan man gå in genom dörrarna och köpa obegränsade mängder av öl, vin och sprit. Närmare 60% av vinvolymen utgörs av bag-in-box och monopolet tillhandahåller även de billigaste sorterna i pet-flaskor och tetrapak. Tvekar du vad du ska köpa så kan du bara välja vinet efter vilken kändis du känner störst förtroende för då Ernst och Morberg sätter folkhälsa och kvalitet i första rummet. Du kan köpa flakvis av prispressad burköl där den höga alkoholprocenten inte går att missa. Färdigblandade drinkar erbjuds för att alkoholen lättare och snabbar ska slinka ned. Monopolet är noga med sitt urval och lägger därför stor prispress på producenter och leverantörer för att hålla priserna nere.

Svenska folket kan andas ut. Svängdörrarna hålls öppna. Folkhälsan är räddad.

Etiketter:, , ,

Kategorier: Övrigt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

18 kommentarer på “En lektion i dubbelmoral”

 1. Ann J
  13 december 2014 den 10:48 #

  Folkhälsan är endast ett argument för intäkter som andra länders statskassa inte kommer i närheten av. Sverige skulle antagligen gå i konkurs utan den intäkten. Sedan har vi ju jobbtillfällena. Undrar hur många som jobbar på Skatteverket i Ludvika (för alkoholtillstånd) t.ex? Tillkommer alla inspektörer som åker runt och kör kontrollerar. M.fl m.fl. Tyvärr vill många svenska bara ha ”billigt vin”, och där lyckas då verkligen Systemet att pressa priserna. Så åter är det ju inte direkt bra för folkhälsan. Jag känner mig ju väldigt misstänksam mot IOGT-NTO när de agerar på detta sätt. Vad får de ut av det? Inte mindre alkohol till folket i alla fall.

  Vad gäller de så kallade kändisvinerna är det ju skandalöst. De jag har testat verkligen inte bra (och då är jag inte någon större vinkännare), och respektive kändis jobbar antagligen inte många knop för att leta bra viner att sälja under sitt namn. Bara skrivit på och tackar för pengarna som kommer in. Den som har försökt att importera vin vet alla kostnaderna på vägen, att generera vinst till både importör samt kändis och ändå ha låga priser per flaska/box, ja då börjar i alla fall jag undra hur det går ihop Jag och sambo var på mat o vinmässan i Älvsjö häromveckan. Provade Tinas (ursäkta att just hon nu får klä skott) Le Bistro, som vi tyckte var lite väl tunn. Frågar Tina själv, som stod på plats, var vinet kom ifrån. Hon visste inte, utan var tvungen att fråga annan medarbetare som i sin tur var tvungen att fundera – ”ja vad heter det där i södra Frankrike”? Languedoc, kanske säger vi. ”Ja just det, där kommer det ifrån”. Lite märkligt. Tycker jag. I synnerhet på en vinmässa där man vill sälja bl.a detta vin.

  • Annispannis
   19 mars 2015 den 14:42 #

   Alkoholtillstånd utfärdas inte på Ludvikakontoret. Däremot sköts alkoholbeskattningen där. De är inte många som jobbar med den skatten, men de är oerhört effektiva. 😊

 2. Johan Turesson
  13 december 2014 den 11:27 #

  Hej, håller fullständigt med Dig, det är ytterligare en aspekt jag anser väl värd att ta upp nämligen det stora marknadsföringsvärde som finns i att fler flaskor sprids till andra delar av landet och där bjuds till intresserade personer som börjar efterfråga produkten.

 3. Thomas Hansson
  13 december 2014 den 11:56 #

  Kanske ytterligare en anledning att välkomna nyvalet. …..

  • 13 december 2014 den 12:07 #

   Det finns tyvärr ingen vilja att ändra nuvarande lagstiftning från Alliansens sida.

   • Klasse
    13 december 2014 den 16:23 #

    Däremot finns det ett litet parti vid namn Klassiskt Liberala Partiet som verkar för en uppluckring av monopolet!

   • Christian N
    13 december 2014 den 17:00 #

    Jag tror att detta helt beror på hur de olika allianspartiernas resultat ser ut efter ett val. C är klart för, FP och KD mot.

 4. Stefan
  13 december 2014 den 14:33 #

  Bra skrivet.

  Där ska tilläggas att närmare 50% ovanpå Systembolagets ölförsäljning om 227 miljoner liter ramlar in över gränsen då privatpersoner söker prispressasde produkter i framför allt gränsshopparna i Tyskland. Ett resultat av skatter och Systembolagets handelsmarginal.
  1/1 i år höjdes ölskatten med 7% och om mindre än en månad ökar den med ytterligare 9%.
  Begränsades försäljningen i och med förra höjningen? Nej!
  Kommer den här höjningen att begränsa konsumtionen? Det återstår att se. Klart är att det blir mer och mer intressant för folk i södra Sverige att åka till bordershopparna, ofta för att sälja vidare.

 5. Per-Åke Andersson
  13 december 2014 den 17:02 #

  Enligt WHOs globala alkoholstrategi från 2010 är det tre åtgärder som är effektiva för att hålla nere alkoholkonsumtionen: a) skatteinstrumentet, högt pris; b) begränsa tillgängligheten och c) begränsa marknadsföringen.
  Alkoholmonopolen i de nordiska länderna har varit framgångsrika relativt sett. Vi har en lägre konsumtion även om flera liberaliseringar som en kraftig ökning av antalet restauranger med serveringstillstånd och borttagna införselkvoter.
  Gårdsförsäljningen i Finland och Norge är så ytterst begränsad i omfattning att EU inte brytt sig om att utmana den juridiskt. Och i Finland har inga nya tillstånd utdelats på flera år.

  Slutsatsen av den totala alkoholbilden är att vi inte behöver fler försäljningsställen utan långt färre och en kraftigt minskad alkoholkonsumtion generellt. I åldern 15-39 år är alkohol globalt den främsta enskilda riskfaktorn bakom sjukdom enligt WHOs Global Burden of Disease 2010.

  Bland män i åldrarna 15-54 år i Sverige är alkohol den främsta faktorn förutom i två kvintiler till sjukdom och invaliditet. Samma gäller för risk att dö i förtid.

  Att med denna bakgrund låta tillgången öka och dessutom företa sig något som riskerar vårt monopol vore verkligt oansvarigt. ologiskt och rent av förbannat dumt.

  • 13 december 2014 den 17:27 #

   Jag tror inte någon ifrågasätter alkoholens skadeverkningar. Men att förbjuda hantverksmässiga och relativt dyra produkter som säljs i liten volym när Systembolaget formligen vräker ut lågprisprodukter i storpack är inget annat än dubbelmoral.

   Monopolens effekt kan ju ifrågasättas då Finlands och Danmarks alkoholkonsumtion per capita är närmast identisk. Sverige ligger på 26:e plats av världstoppen men då räknas i och för sig bara den alkohol som tar vägen om Systembolaget.

   Gårdsförsäljning kan ske inom Systembolaget/monopolet om varje gård/bryggeri blir ett utlämningsställe. På så sätt hotas inte monopolet.

  • Ronny Persson
   14 december 2014 den 9:04 #

   Hej. Har också läst denna undersökning. Den visade att skadeverkningar av alkohol är större i Norden än i södra Europa. Detta trots våra begränsningar. FHI har också kommit fram till att enbart tillgängligheten nog inte har så stor betydelse som vi tidigare trott.

 6. 13 december 2014 den 23:26 #

  Vad tråkigt! Har ju trott att det var dags att ändra dessa regler. Småskalig produktion bör uppmuntras tycker jag. På systemet finns mest massproducerade produkter.

 7. 14 december 2014 den 1:14 #

  Ställd inför alternativen att antingen gå till Systembolaget och köpa ett helrör Kronvodka för 219 kronor eller att åka till Gävle och där besöka Mackmyra whiskeybryggeri för att köpa ett helrör á 399 kronor skulle jag vilja träffa den person med alkoholproblem som väljer det sistnämnda.

  Som så ofta har diskussionen sämre verklighetskontakt än en genomsnittlig KTH-student kl 01 lördag morgon.

  • Patrik
   14 december 2014 den 21:49 #

   Jag vill börja med att påpeka att jag tycker att det är fördjävligt att gårdsförsäljning inte kan vara tillåtet.

   Ditt argument brister dock på en lite punkt. De flesta alkoholister är inte parkbänkssupare. De flesta alkoholister klarar av att sköta sitt jobb. Det finns gott om alkoholister som dricker finare saker.

   Men nej, jag tror inte att det här skulle ha någon avgörande påverkan.

 8. Ronny Persson
  14 december 2014 den 8:59 #

  Mycket bra skrivet Anders. Man blir alldeles matt. Om man inte kan skilja mellan mål och medel ska man vara utesluten från att fatta viktiga beslut.

 9. Pertianen
  14 december 2014 den 9:49 #

  Gårdsförsäljning vore något jättebra – inte bara för att låta hela landet leva, öka konkurrensen och tillgängligheten till marknaden för fler producenter och leverantörer – utan också för att avdramatisera den halsstarriga relationen våra styrande har till alkohol och successivt lära svenskarna att umgås med alkohol.
  Detta vore jättebra men att tro att Systembolaget skulle offras på gårdsförsäljningens altare är inte särskilt sannolikt.
  Likväl anser jag att vi bör avskaffa förmynderipolitiken och Syster Emmas nu.

 10. 14 december 2014 den 21:54 #

  Hej Anders!

  Jag håller med dig till 100% om den dubbelmoral som råder hos våra styrande politiker och som SB gömmer sig bakom.
  När det gäller försäljning vid den odlande gården får jag väl ses som jävig men har inget vinstintresse, liksom SB.

  Tommy Svensson

 11. 16 december 2014 den 8:01 #

  Att gårdsförsäljning skulle påverka folkhälsan är rent nonsens. Det är inte på gårdsförsäljning som folk åker och blir nedsupna. Det är ett rent tramsargument.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: