Ett ljus i det italienska russinmörkret

IMG_0002

Det är en deprimerande syn som möter en i det italienska utbudet på Systembolaget. Det mesta är russinbemängd ripasso, governo, appassimneto och amarone eller varianter och karikatyrer med mer eller mindre renommésnyltande namn. Alternativt är det vildavästernpastischer där druvan primitivo får mannekänga som zinfandel.

Därför är det befriande när man provar en klassisk matvänlig italienare. 2013 Borgogno Langhe Rosso kommer från en pålitlig gammal producent i Piemonte och är en blandning av druvorna barbera, merlot, freisa och dolcetto som på traditionellt sätt lagras på stora ekfat av slavonsk ek. Resultatet är ett friskt, saftigt, bärigt, mjukt och inbjudande vin med bra längd, massor med sura körsbär, blå plommon och ett balanserat inslag av ek som skänker rätt mängd struktur och kryddig komplexitet. Ett sorglöst, lättdrucket, njutbart vin som gjort för den där arketypiska italienska familjemiddagen under olivträden där alla generationer möts över massor med mat och rödvinsfläckiga dukar.

Etiketter:, , ,

Kategorier: Övrigt, övrigt, Vin, vinfynd, vinips

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

6 kommentarer på “Ett ljus i det italienska russinmörkret”

 1. Annika
  09 november 2015 den 15:02 #

  Tack, det ska jag prova! =)

 2. Jens I.
  09 november 2015 den 19:43 #

  Tack för tipset!, Tyvärr är det ju så att man får leta med både ljus och lykta efter drickbara italienska viner numera. Köpte för en tid sedan det italienskt rödvinet Grillo på den lokala Systembutiken. Enligt ”smakklockorna” skulle det passa till bl a nötkött. Det var fullständigt odrickbart, sött och sliskigt. När jag kollade sockerhalten var den hela 8g/liter! (Borgogno har 6 g/liter, hmmm.) Påtalade i alla fall min uppfattning till Systembolagets kundtjänst som svarade att det var ”fruktbomber” som kunderna ville ha. Tråkigt för i ”vår” Systembutik finns bara denna typ av italienska viner.

  • 09 november 2015 den 19:59 #

   6 g/l är lågt i sammanhanget och sötma i vin är inget fel i sig om det är motiverat och balanserat (som idetta fall. Som du påpekar så är merparten av de italienska vinerna under hundralappen rejält uppsötade. 8-10 g/l är mer regel än undantag och många liger mellan 10-12 g/l. Värstingen här ligger på 20 g/l!!!
   http://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/barone-montalto-7541601

 3. Lars
  09 november 2015 den 21:04 #

  Men ändock ett för Sverige skräddarsytt vin. Jag sökte på Borgognos hemsida för att få lite mer info om produkten och där finns det inte. Fick bekräftat av SB att det endast säljs i Skandinavien så nog är det lite anpassat efter den sötare trenden som vi av någon anledning har här. Bättre alternativ kan jag tänka mig som alternativ till den allmänna sötsliskiga trenden men visst är det bättre än mycket annat som finns på hyllorna.

 4. 13 november 2015 den 0:23 #

  Har vi också upplevt – har varit i Italien årligen sedan 2010 och köper alltid med oss viner hem (man lyckas faktiskt få med ca 22-23 flaskor hem på flyget). Men det är väldigt få av vinerna – som är prisvärda och har en fantastisk bredd där nere – på Sockerbolaget, eh, Systembolaget…

  Är just nu inne i en Umbrien-period, Rosso di Montefalco med druvor som Sagrantino och Sangiovese t.ex. Även vita viner med druvor som Grechetto och Trebbiano.

 5. Elisabeth
  13 november 2015 den 9:46 #

  Jeg leste nettopp i Alltommat der de omtalte Borgogno som før var et ‘Fynd’, men som nå havnet i kategorien ‘Mer enn prisvärd’ pga at den er tilsatt mer sukker for å behage det svenske folket. Det er trist at de skal ødelegge i utgangspunktet en god vin på denne måten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: