En låda dåligt vin direkt hem till dörren

IMG_6512

Som ett komplement till Systembolagets storpacksdominerade monopolsortiment har man idag möjligheten att hitta spännande viner på andra håll. Vinklubbarna på nätet är en laglig väg att beställa vin som i många fall levereras direkt till dörren.

Förutom att det är bekvämt så kan man hitta spännande viner och det är stor bredd på leverantörerna. Winefinder har ett jättelikt sortiment med bredd och djup och många kultförklarade viner och lilla Caviste släpper lådor med sex flaskor vin från små kvalitetsproducenter i starkt begränsad volym.

Den vinklubb jag hört mest om är The Wine Company som är drivs av den stora tyska vinhandeln The Hawesko Group. Grannar, avlägset bekanta och folk som kommit fram efter provningar jag hållit har pratat om dem. De berättar att de ofta handlar av dem och att deras sortimentslådor är trevliga. Sen vill de höra om jag känner till dem och om jag tycker vinerna är bra. Förutom att jag för flera år sedan beställde något nu glömt vin från dem och därefter blivit bombarderad av direktreklam från dem så kände jag inte till vinerna. När det dök upp ett erbjudande på en provlåda om sex olika röda viner fraktfritt för en dryg femhundring så tog min nyfikenhet överhanden.

Det tog drygt två veckor att få vinerna levererade så man får ha lite framförhållning. Urvalet var chianti riserva, ung rioja, valpolicella, chilensk carménere, generisk bordeaux från ett litet okänt slott och en merlot från södra Frankrike från en producent med respektingivande namn. Lite gott och blandat och väldigt förutsägbart.

Jag kastade mig in i provningen med öppet sinne. Den enkla valpolicellan i sin knubbiga flaska hoppades jag mycket på. I Systembolagets sortiment är det snudd på omöjligt att hitta den lätta, bäriga, mjuka charmiga ursprungliga stilen i russinträsket. Vinet Baroncello uppvisade precis de typiska körsbärstonerna och läskande karaktärerna man förväntar sig. Lättsamt, sorglöst, trevligt och enkelt. Hade jag drivit en enkel italiensk kvarterskrog så hade jag valt detta till husvin och gladeligen betalat en dryg femtiolapp för det. Nu kostar vinet nästan det dubbla.

Därefter gick det än mer utför. Rejält. Samtliga viner kan sammanfattas som tunna, korta, snipiga, fruktfattiga, stumma och riktigt, riktigt trista. Visst fanns det variation bland dem. Något vin var lite bittrare och ett annat lite stjälkigare men det var radanmärkningar. Dessutom var vinerna dyra för typ och ursprung även om de hade varit bra. Överlag ligger priserna i linje med Sytstembolaget.

Så nu vet du vart du ska vända dig om du vill ha deprimerande och överprisade viner levererade hela vägen till din dörr.

 

Etiketter:, , ,

Kategorier: Övrigt, dryck, Drycker, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

6 kommentarer på “En låda dåligt vin direkt hem till dörren”

 1. Djjjj
  21 november 2015 den 0:39 #

  Stämmer med mina ringa erfarenheter

 2. Carina Nilsson De Rosa
  21 november 2015 den 9:12 #

  Huvudet på spiken! Skönt att få en bekräftelse på vad jag alltid befarat. Trevlig helg Carina

 3. Marcus
  21 november 2015 den 15:05 #

  Precis vad jag misstänkte. När jag gick reklam från dem för några år sedan så kunde jag konstatera att de antagligen äger egna vingårdar eller köper upp hela produktioner. För att sedan få avsättning för sina produkter lurar de kunderna med etablerade regioner och druvor. Med lite kunskap kan man snabbt konstatera att vinerna inte är från några kända gårdar.
  Däremot har jag handlat flera gånger från Winefinder med mycket lyckat resultat. Även om vinsten i kr inte är stor så är det bra att få hjälp med urval och att sedan få det hemlevererat.

 4. Nils
  22 november 2015 den 10:06 #

  Bra artikel, har mycket positiva erfarenheter av Winefinder med sina personliga vinrådgivare. Lyft gärna fram det positva med näthandeln av viner någon gång i framtiden.

  • 22 november 2015 den 10:12 #

   I inledningen av bloggposten beskrev jag det positiva med närhandeln.

 5. 23 november 2015 den 20:14 #

  Och man har självfallet returrätt, no questions asked? Inte? Jag fortsätter nog att harva i beställningssortimentet ett tag till när jag vill få tag på ett annorlunda sortiment.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: