Asiatisk soppa på gamla räkskal

IMG_7453

Ett av de mest klickade och lästa inläggen på senare tid är denna gamla postning om att ta vara på räkskal (det ska givetvis inte vara ”gamla räkskal” men  rubriken blev bättre så). Det blir en fantastiskt god räksoppa. Idag var jag sugen på asiatiska smaker och gjorde en variant som blev mycket lyckad.

Skala och hacka en gul lök, en stor morot, en stjälk blekselleri och fräs i lite smör tills löken börjar mjukna. Klicka i 2 msk tomatpuré och vänd ner 1-2 skivade vitlöksklyftor och låt fräsa med några minuter. Vänd ner skalrenset från 600-700 g räkor (frysta eller färska, spara räkorna till soppan om de inte ska vara till något annat) och fräs ytterligare några minuter. Slå på 8 dl vatten, 3 msk  kinesisk chinkiang vinäger (eller vanlig vinäger), 3 msk thailändsk fisksås, saften av 1,5 citron och en fiskbuljongtärning. Låt sjuda i en halvtimme under lock och sila sedan av buljongen.

Riv en färsk ingefära stor som en medelstor potatis och pressa ned saften i soppan. Vispa ned en burk kokosmjölk i den sjudande buljongen, smaka eventuellt av med lite mer citron och blanda i sriracha chilisås eller annan chili efter smak och låt sjuda vidare i 5 minuter. Red eventuellt av om du tycker den är tunn. Vid servering kan du vända ner kokta äggnudlar, låta tärningar av vit fast fisk sjuda med några minuter eller toppa med färska räkor. Eller alltihop.

Etiketter:, , , ,

Kategorier: Övrigt, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

3 kommentarer på “Asiatisk soppa på gamla räkskal”

 1. Carina
  12 mars 2016 den 16:48 #

  Hej
  Vad blir drycken till dett

 2. Stefan
  06 april 2016 den 13:20 #

  Låter gott och jag tar tacksamt emot dessa tips med en lite annorlunda kryddning. Gör ofta räksoppa på skal.
  Jag gillar så kallade ”husmorstips”. Det här om ingefära fick jag lära mig av min granne och det fungerar så otroligt bra.
  När man skall riva ingefära så blir det ofta trådigt och lite svårt att riva till sista biten. Lägg istället in den färska ingefäran i frysen direkt efter inköpet. När du skall använda, ta fram så mycket som behövs, låt ligga i rumstemperatur i ca 15-25 minuter. Skala sen med en bra skalare och riv den frysta ingefäran. Blir aldrig trådigt, bara perfekt rivmos. Och skall man som i det här receptförslaget krama ur vätskan så fungerar det ännu bättre för man får fram lite mer vätska.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: