Vårekivok torsk med sparris- och ärtsås

IMG_7889

Oj så långt mellan inläggen och recepten har verkligen varit sällsynta. Men nu blir det ändring!

När sommaren plötsligt kom som en prematur ejak…hm…explosion efter den kalla och blöta ”våren” så for sparrisarna i trädgården upp som bångstyriga puberte…ja låt oss säga att de dök upp snabbt. Hög tid att ta hand om primörerna. Det blev en ljuvligt försommargrön fiskrätt som var så god att, som en kollega brukade säga, det ”kn*llade i munnen”.

Ansa bort det allra träigaste på ett knippe grön sparris (om du inte får tag på färsk svensk så ta mycket hellre fryst än den influgna från Peru och andra fjärran platser). Skär av de späda knopparna och de mjällare delarna av stjälken och lägg åt sidan. Skär de övriga delarna av stjälkarna i små bitar. Lägg 300-400 g torskfilé (gärna torskrygg) i en vid panna och slå på 2 dl torrt vitt vin, 3 dl vatten och smula över en fiskbuljongtårning. Låt sjuda under lock tills fisken knappt är genomkokt. Ta upp fisken, lägg i en form och täck med folie. Koka ihop kokspadet tills det smakar distinkt salt. Lägg i sparrisknoppar och de späda stjälkarna , koka i några minuter och ta sedan upp dem med en hålslev. Släng nu i den övriga sparrisen och koka tills mjuka. Häll i 2 dl frysta gröna ärtor och koka ytterligare ett par minuter. Mixa slätt tillsammans med 2 dl créme fraîche och värm snabbt upp igen. Smaka av med några stänk tabasco (eller annan chilisås), svartpeppar och salt. Slå såsen över fisken, dekorera med sparrisknopparna. Servera med smörigt luftigt potatismos eller med nypotatis.

Etiketter:, , ,

Kategorier: Övrigt, grön sparris, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

One Comment på “Vårekivok torsk med sparris- och ärtsås”

  1. Thomas Wennersten
    10 maj 2016 den 22:41 #

    Nu blev jag både hungrig och fick ryckningar i skrattmusklerna, ett inlägg tangerande sk matporr 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: