Spara på fettet!

IMG_1162

Det är klart att du inte ska spara in på fettet. Fett är gott! Därför ska du ta vara på fettet.

Ingen steker väl fläsk och bacon i stekpannan längre? Om någon (inte du) fortfarande gör det så är det dags att börja använda ugnen. Sprid ut fläskskivorna på bakplåtspapper i en ugnsform och skjutsa in i ugnen på cirka 125-150°. När fläsket fått lite fin färg kan det vara läge att vända på dem. Du slipper os och sprättande hett fett och får perfekt stekta skivor. Dessutom får du härligt fett som du ska spara på.

I formen samlas det smälta fettet, salt från det rimmade fläsket och salt och rökigt från bacon. Häll upp i en skål och låt svalna. Förvara i kylen. Håller i veckor. Fantastiskt att steka i. Köttet får härlig stekyta och stekt potatis blir ljuvlig. Blanda med lite smör för smakens skull.

Förutom att du tar vara på allt det goda så slipper du sådana här problem.

Annat bra fett är ankfett och smör som du givetvis inte förvara i kylskåpet.

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Övrigt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

3 kommentarer på “Spara på fettet!”

 1. Stefan
  09 november 2017 den 14:20 #

  Häll bara inte upp i en glasskål. Den riskerar spricka eftersom fettet ofta är alldeles för hett. Rostfri tillbringare använder jag mig av.

  • 09 november 2017 den 14:22 #

   Som alltid bör man använda sitt omdöme. Jag använder glasskål.

 2. Stefan
  09 november 2017 den 15:12 #

  Jag hällde sylt som innehåller mycket socker, och som kan bli väldigt hett även det, i en glasburk. Botten lossnade för jag hade för bråttom. Sen kan det ju bidra om glaset var skadat på något sätt redan tidigare. Men generellt gäller att glas och hett fett, socker eller salt (som ju används för att lagra värme) det är inte en höjdarkombination även om det oftast går bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: