Bubblor från Tasmanien

Detta bildspel kräver JavaScript.

Tasmanien! Så avlägset det känns, men nu är jag här!

Direkt vid ankomst slängdes vi in i en masterclass om öns mousserande viner, den vintyp de kanske är mest kända för. Vinerna är präglade av en mycket frisk syra från det svala klimatet och jag fann att det här och var fanns en speciell blommig karaktär och nyanserad ton av vit frukt. Personligen blev jag fullkomligt knockad och förälskad i vinerna från Delamere. Vilken svensk importör tar hem dem? Ni får en säker kund i mig i alla fall.

NV Joseph Chromy (pinot noir 63%, chardonnay 37%). Ljust gul. Medelstor, gul frukt, äpplen, vit persika. citrus. Medelfyllig, mycket friska men fina syror, citronbrus, lime, mineralitet, nästan en liten ton av sälta, slank citrusfrukter, ren och snygg med bra längd.

2012 Delamere Blanc de Blancs (5 years on lees). Medeldjupt gul. Stor parfymerad doft av rosor, mimosablommor, jasmin och ”asiatisk butik”, nyanserad gul frukt. Lätt till medelfyllig, mycket elegant och nyanserad med fin fruktighet med vita persikor. Lång mycket fin eftersmak. Mycket annorlunda, delikat och charmigt, lockande vin med toner av sake.

NV Clover Hill Tasmanian Cuvee Rosé. Ljust laxrosa. Mousse som stannar hur länge som helst. Ganska liten och nyanserad doft av röda bär och honungsmelon. Mycket frisk smak, röda bär, citronbrus, stram citrusfrukt och medelllång eftersmak med liten ton av röda bär.

2010 Pirie Vintage Rosé (pinot noir). Medeldjupt gul med mässingston. Stor, lätt aromatiskt parfymerad doft av gula mogna äpplen med litet oxiderat inslag. Medelfyllig, frisk, ganska tydlig gul frukt. Lång smak. Lite oharmoniskt vin.

2014 Delamere Vintage Cuvee (70% chardonnay/ 30% pinot noir). Medeldjup lätt mässingstonad. Stor, ganska intensiv men nyanserad, vita persikor, citronzest, lime, jasmin, hav(!) och återigen det asiatiska inslaget. Medelfyllig, mycket frisk med silkig gul frukt, frisk aromatisk citruskaraktär. Lång, elegant och nyanserad eftersmak. Fascinerande vin.

2013 Clover Hill Vintage Brut. Medldjup citrongul. Medelstor, ren, sval citruston, gula äpplen och en liten antydan till mandel. Medelfyllig, mycket frisk syra, stram citrusfruktighet, lite gul frukt (omogen honungsmelon), någon mineralitet. Medellång.

2012 Jansz Tasmania Vintage Cuvee. Lust citrongul. Ihållande mousse. Medelstor doft av inlagda päron, vita persikor, citron, vita blommor och någon brödighet. Ganska lätt, mycket frisk, mogen frukt och tydlig päronkaraktär. Bra längd. Känns något enkel.

2011 Pirie Vintage. Medeldjup citron. Ganska stor doft av citrus, päron, lite bröd och nötighet, gula äpplen och antydan till oxidation. Medelfyllig, smakrik, mycket frukt, mogen citrus, snyggt balanserad mycket frisk syra, citronzest. Lång smak med mycket citruskaraktär som klingar kvar.

2008 Joseph Chromy LD. Medeldjupt citrongul. Stor, ganska intensiv och komplex doft med mognad, kanderad citrus, rosenvatten, mimosablommor, brodig, lätt jästig, gulfruktig. Fyllig, smakrik, ganska intensiv, strukturerad, mycket hög syra som balanseras mot bra fruktfokus, mogen citron, vita persikor. Mycket lång och smakrik. Ambitiöst.

2008 Arras Grand Vintage. Överraskande ljust citrongul. Medelstor, nyanserad doft av citron och musselskal, vita blommor. Medelfyllig, mycket frisk, stram citrusfrukt, ung, mineralig. Mycket bra längd men ännu outvecklade smaker. Förvånansvärt ung och knuten för sin ålder.   

2003 Arras E.J. Carr Late Disgorged Vintage Chardonnay. Medledjupt citrongul. Stor, utvecklad doft med oxidationstoner, grillad annanas, gulfrukt, smör, brödighet. Ganska fyllig, avrundad syra, bred smak, ganska gles mousse, tydlig oxidation i smaken, nötighet, citrus. Lång utvecklad eftersmak.

1992 Jansz (Museum Stock). Djupt mässingsfärgad. Stor tydligt oxiderad, lite korkunken, bröd, nötter, läder. Fyllig, avrundad lite låg syra, slapp frukt, tydliga oxidationstoner, svag mousse, uttorkad eftersmak

Här är en riktigt bra och snygg vinkarta över Australien.

Etiketter:, , , , , , ,

Kategorier: Övrigt, Resan till Australien 2, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: