Kanske en Mapo Tofu

IMG_0043

Eftersom jag inte hunnit proviantera nödvändiga råvaror så fortsätter jag att bastardisera sichuanköket inspirerad av Erik Videgårds nya kokbok. Bristen på nödvändiga ingredienser fick mig att googla runt och jag hittade ett par recept jag snodde ifrån till denna variant. Upptäckte samtidigt att jag gjorde en mer avancerad version av ”den koppärriga gummans tofu” för sex år sedan. Minnet börjar bli dåligt.

Den här varianten är lätt att göra om man förbreder ingredienserna i små koppar eller skålar. När man wokar går det ju undan så det är bäst att ha allt till hands. Det är inga långa förberedelser det handlar om, de hinns med medan riset kokar. Receptet räcker till fyra personer.

Rosta 1,5 tsk sichuanpeppar i en hett torr stekpanna i en knapp minut. Det doftar ljuvligt. Mortla fint. Blanda 2 msk neutral matolja med 2 msk sesamolja. Blanda ner 3 msk ljus soja, 2-3 tsk sambal oelek, 1 msk risvinäger och 0,5 tsk salt i 1,5 dl vatten. Finhacka 2 stora vitlöksklyftor och en bit ingefära stor som en tumme och lite till. Skär tofu (2 förpackningar à 370 g) i sockerbitsstora bitar och lägg ner i en gryta med rikligt med kokhett vatten. Skär ner ett knippe salladslök. Hetta upp oljeblandningen i wok eller stor stekpanna. Stek 250 g fläskfärs till den blir riktigt brynt och nästan knaprig. Sänk temperaturen lite, vänd ner vitlök och ingefära och fräs någon minut. Slå på vatten- och sojablandningen och låt koka upp. Vänd försiktigt ner den avrunna tofun och låt puttra några minuter. Blanda ner hälften av salladslöken och sichuanpepparn. Lägg upp på ett fat och strö över resten av salladslöken och pepparn.

 

Etiketter:, , , ,

Kategorier: Övrigt, lättlagat, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: