Cirillos uråldriga grenache

Ett av de mest minnesvärda besöken under min första resa till Australien för nästan sex år sedan var ett snabbt ”bakluckestopp” hos Marco Cirillo i Barossa Valley. Sedan dess har jag gjort ett flertal försök att få någon importör att ta in dessa fantastiska viner från de unika och urgamla grenachestockarna. Hurra för Tryffelsvinet som hittat dem helt utan min hjälp

Idag kom 2019 Cirillo Estate ”The Vincent” Grenache till mitt utlämningsställe på Österlen. Ganska ljust granatröd, nästan som en pinot noir. Doften självklart mycket ung och ännu lite blyg men med massor av röda mogna bär som jordgubb och hallon, vitpeppar, en lite pepparkakskryddighet och den där undflyende doften av cigarraska (jo ”aska” och inte ”ask”) som en Master of Wine en gång sa var så typiskt för grenache. Nästan fyllig smak med rik frukt av solmogna jordgubbar och mörka söta körsbär, sammetslena tanniner, mjuk frisk syra, massor av kryddor, diskreta fat och mycket lång eftersmak. Trots det heta ursprunget i Barossa Valley så är detta ett vin med elegans och en ”luftgihet” i den mogna frukten och 14% alkohol märks inte alls.

Detta är ett vin för den som har förutfattade meningar om australiensiskt vin i allmänhet, Barrossa Valley i synnerhet och som inte tror att grenache kan ge viner i världsklass.

En riktigt bra vinkarta över Australien, uppdaterad i år. Ingår också som en av tolv i den kompletta boxen med världens vinkartor.

Etiketter:, , ,

Kategorier: Övrigt, övrigt, Resan till Australien, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

2 kommentarer på “Cirillos uråldriga grenache”

  1. 31 augusti 2020 den 20:58 #

    Bättre än Lievland bushwine på Grenache? Tycker.mycket om den så jag tror dig absolut 🙂
    Får ta en beställning och jämföra. Tack för tips.

  2. Per Stade
    31 augusti 2020 den 21:29 #

    Oh den måste jag prova. Älskar grenache.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: