Prova italienska viner med Öhman

Vilken härlig kväll! Över 100 glada deltagare provade italienska viner tillsammans med mig via nätet. Om du inte kunde vara med så är det inga problem. Beställ vinerna från listan och följ med i inspelningen så blir det nästan samma sak.

Till FÖRRÄTT och det vita vinet blir det grillad sparris med en krämig sås på bönor.
Skölj en burk cannellinibönor. Mixa ihop bönorna med några sardellfiléer, ett par matskedar kapris och 2 msk färskpressad citronsaft. I med två äggulor och fortsätt mixa medan du tillsätter 1 dl olivolja i en tunn stråle. Blanda sist i citronzest och dra ett par rejäla tag med pepparkvarnen.
Pensla grön sparris (ta fryst som är bättre än den influgna från andra sidan klotet) med olivolja och grilla den i het grillpanna, på grillen eller rosta på 200° i ugnen i cirka 10 minuter.
Sprid ut den kalla såsen på tallriken som en spegel. Strö över lite ruccola och lägg den varma sparrisen ovanpå. Hyvla över lite parmesan, ringla över olivolja och avsluta med lite flingsalt och svartpeppar.
För den som vill göra det lite enklare kan man ta och koka eller grilla sparrisen och servera den med ruccola, parmesan och en majonäs som man piffar upp med citronzest. Kanske en skiva gravad lax.

Till HUVUDRÄTT och chiantin och nebbiolon blir det en rejäl kötträtt med härliga grönsaker som tillbehör. Det här är ett riktigt favoritrecept! Perfekt att förbereda och sedan slänga in i ugnen innan servering. Du kan byta ut oxfilén mot en ryggbiff med kappa, en fin t-benstek (sådan som man använder till ”bistecca fioentina”) eller något annat kött du gillar. Byt också ut osten i såsen mot en gorgonzola eftersoom den hamnar på ostbrickan senare.

Till valpolicellan och som AVSLUTNING blir det ost. Lägg upp en bit gorgonzola, taleggio och några bitar parmesan eller pecorino t ex. Några kex och flytande honung som du kan ringla över osten.

Etiketter:, , ,

Kategorier: Övrigt, dryck, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Lämna en kommentar