Rioja Gran Reserva till FYNDPRIS!

Det är verkligen långt mellan inläggen här på bloggen menet kommer att bli bättre. Det har varit mycket annat som krävt min uppmärksamhet, bland annat turnén runt om i Sverige med sherryprovningarna som snart är uppe i 60 stycken. Du följer väl mig på Instagram där du kan hänga med i mina äventyr. Nästa år blir det andra spännande projekt.

Men nu till det viktiga – ett FYNDVIN! Har fått några flaskor av 2013 Rioja Santiago Gran Reserva från importören för att prova. Min förkärlek för spanska viner i allmänhet och Rioja i synnerhet är väl känd så detta kunde jag inte motstå, särskilt som prislappen är sensationellt låg.

Vi pratar här om ett vin från 2013, nio år på nacken med andra ord och med 24 månader på amerikanska ekfat. Därefter har vinet fått en lång tid på flaska för att utvecklas, mogna och få den komplexitet man förväntar sig av en gran reserva från Rioja. Färgen är den förväntade med lite tegeltoner i kanten. Doften är kanske lite oväntat knuten med tanke på åldern men där finns massor av röda körsbär lite svarta vinbär, obligatorisk vaniljton, lite mörk kakao, en aning läder och ganska mycket kryddighet. I den medelfylliga smaken kommer körsbären tillbaka tillsammans med en härligt syrlig bärfriskhet, mjuka tanniner, kryddighet och bra smakrikedom i den långa eftersmaken.

Det här är ett FYND för 99 kr och det är egentligen alldeles för billigt för en gran reserva. Nu ska jag i ärlighetens namn säga att detta inte är världens bästa gran reserva. Inte alls. Men om du vill ha en riktigt bra, mogen Rioja för under 100-lappen så finns ingen bättre på Systembolaget. Jag skulle dra det så långt som att säga att du inte hittar många bättre röda viner till det priset.

Varför är då priset så lågt? Det handlar som så ofta att prisa sig in i Systembolagets sortiment från beställningssortimentet. Om något år lär priset sakta justeras uppåt. Men till dess ska ni passa på. Jag har i alla fall lagt en beställning på en låda.

Om man googlar den historiska bodegan Rioja Santiago så hittar man inte mycket matnyttigt. Den ingår numera i stallet hos den större gruppen Marques de La Concordia som bland annat ligger bakom cava-fyndet Banda Azul.

DISCLAIMER: Jag har fått provflaskor från importören men ingen anna ersättning. Som vanligt skriver jag bara upp viner jag själv kan tänka mig att köpa.

Etiketter:, ,

Kategorier: Aktuellt, Övrigt, övrigt, fyndvin, vinfynd

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

4 kommentarer på “Rioja Gran Reserva till FYNDPRIS!”

 1. John
  28 november 2022 den 13:04 #

  Om en har en sambo som säger att jag måste köpa ekologiskt – har jag något jag kan säga henne och ändå köpa det här? (:

  • 28 november 2022 den 13:37 #

   Säg ”Jag är en vuxen pojke och jag bestämmer själv.” 😉

 2. Göran Bengtson
  02 december 2022 den 11:33 #

  Hej, vi har köpt några flaskor av vinet och funderar nu på luftningen. Ska vinet luftas, i så fall, hur länge och ska det vara i karaff som är bred i botten?

  • Rolf Karlsson
   21 december 2022 den 20:44 #

   Använd gärna glas med ganska stor kupa..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: