Carl Butler: Lammnavarin Printanier

Den här rätten skulle väl egentligen bara heta Navarin Printanier eftersom en navarin (uttalas navaräng) helt enkelt är en lammgryta/stuvning och lammnavarin således en tautologi.. Namnet påstås härröra från slaget vid Navarino (undrar vad de bråkade om där?) men har nog snarare att göra med att grytan innehåller kålrot ska innehålla majrova (i det här receptet kålrot) som heter navet på franska. Printanier anger helt enkelt att det också är primörer (eller som här Findus frysta ärtor) i den. Se där fick du dig lite lukullisk kulturhistoria till livs. Följer du receptet kan du också lägga en klassisk rätt till dina erfarenheter.

(5-6 personer)

1 kg lammbringa
3 msk olja

1 msk vetemjöl
1/2 liter buljong (från tärning)

3 msk tomatpuré

3 vitlöksklyftor

1/2 tsk rosmarin

1 lagerblad

5 små morötter

1 liten kålrot

10 smålökar

1 paket fryst ärtor

salt & peppar

Skär köttet i bitar ungefär 2×2 cm. Bryn i omgångar i het panna så att det tar fin färg runt om och lägg över det i en tjockbottnad gryta. Strö över 1 tsk salt, pudra över mjölet, dra några tag med pepparkvarnen och blanda runt. Lägg i pressad vitlök, tomatpuré, rosmarin och lagerblad och slå över buljong så det precis täcker köttet. Sjud på svag värme under lock i minst en timme eller i ugn på cirka 175°.

Skala och skär morot och kålrot fint. Skala löken och bryn i lite smör. När köttet gått en timme lägger du ner rotfrukterna och forsätter tillagningen ytterligare 50 minuter. Släng därefter i ärtorna och sjud ytterligare 5-10 minuter. Servera med kokt potatis eller en rotfruktspuré

En riktigt bra gryträtt och långkok som tog fram smaken ur lammet. Det var nu ingen fördel ansåg kära hustrun som är en inbiten lammskeptiker. Bringan är en riktigt bra styckdel och jag ska testa detta recept med kalvbringa istället.

Här hittar du receptregistret ur Carl Butlers Kokbok samt länkar till de recept jag lagat.

Etiketter:, , , , , ,

Kategorier: Övrigt, lättlagat, Projekt Carl Butlers Kokbok, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

8 kommentarer på “Carl Butler: Lammnavarin Printanier”

 1. 03 april 2010 den 20:59 #

  Tror inte heller det är från Navarino. Men Butler försvenskade ju recept och navet är majrova på svenska, inte kålrot. Ni har det nog i Skåne, men B tyckte väl att lite kålrot var det närmaste, och han bytte ju inte ut allt mot selleri 🙂
  PS Butler ansåg (och fick mig att inse) att fårkött är underbart, så kanske din Hustru så småningom accepterar det, när hon märker hur gott det är?!

  • 04 april 2010 den 1:02 #

   Du har helt rätt där om majrovan. Det verkar vara en hel del språkförbistring kring det hela.

 2. 05 april 2010 den 18:53 #

  I denna familj är åtminstone en av oss lammälskare av rang och emedan den andre inte nödvändigtvis väljer lamm så äter han det med nöje när det serveras.
  Grytan är ljuvlig. Tack!

  • 05 april 2010 den 22:04 #

   Tänk att ”downstairs” någon gång kan skicka rester ”upstairs”.
   Kul att det smakade!

 3. Christine i Frankrike
  06 april 2010 den 19:45 #

  Slaget vid Navarino ägde rum den 20 okt 1827. Ottomanska flottan slogs mot en ryskt/brittisk/fransk allierad flotta i samband med Greklands självständighetskrig. Ottomanska flottan blev pulverisad.
  Slaget vid Navarino räknas som det sista stora sjöslaget med segelfartyg.
  Om det fanns nàgra lamm inblandade vet jag inte.
  🙂

 4. MammaK
  03 november 2012 den 15:49 #

  Åh, den grytan har jag lagat många gånger. Just den kokboken var den första jag fick när jag gifte mig 1981, och jag har fått många favoriträtter från den. Lammlådan med aubergine och lammfärs var nog familjens älsklingsrätt när mina grabbar var små.. Hur kan man INTE gilla lamm….?

 5. Michael S
  23 september 2013 den 14:52 #

  Har också gjort denna i åratal. Är stor lammälskare och denna rätt blir bara godare och godare ju längre tid i ungnen. Hmmmm – blir frestad att göra den till helgen

Trackbacks/Pingbacks

 1. Carl Butlers Kokbok – Index « Öhmans Mat & Vin - 03 april 2010

  […] Lammnavarin Printanier […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: