Carl Butler: Ratatouille

Ratatouille är en kokt grönsaksröra från Provence rätt och slätt. Kollar man runt bland recepten så är det ovanligt lite variationer på dem. Butlers sticker väl ut lite med koriandern samt att han använder gurka istället för zucchini.

(5-6 personer)

3 gula lökar
2 medelstora auberginer

1 gurka

3 gröna paprikor

6 övermogna tomater eller en burk hela konserverade tomater

2 msk hackad persilja

3 vitlöksklyftor

1 tsk malen koriander

1 tsk basilika

salt

peppar

olivolja

Dela auberginerna och gurkan på längden och skiva dem halvcentimetertjockt (jag kärnade även ur gurkan för att bli av med vätska). Strö lite salt över och lägg i durkslag under en tyngd i cirka en timme så att vätska pressas ur. Du kan behöva pressa ut mer med näven. Skålla och skala tomaterna (konserverade tomater ska du skilja från juicen) och skär i bitar. Skär resten av grönsakerna grovt. Fräs grönsakerna var för sig i rikligt med olja tills de blir mjuka men inte brynts. Varva grönsakerna, utom tomater och persilja, med kryddorna och pressad vitlök i en tjockbottnad gryta. Låt sjuda sakta under lock i 45 minuter. Lägg i tomaterna och persiljan och sjud ytterligare 15 minuter.

Rataouille rakt upp och ner. Inga konstigheter. Jag använde konserverade tomater och hade nog tagit dubbla mängden. Röran kan ätas varm eller kall som tillbehör till kött eller fisk!

Här hittar du receptregistret ur Carl Butlers Kokbok samt länkar till de recept jag lagat.

Etiketter:, , ,

Kategorier: lättlagat, LCHF, Projekt Carl Butlers Kokbok, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

6 kommentarer på “Carl Butler: Ratatouille”

 1. Lena
  24 maj 2010 den 8:36 #

  Klart han använde gurka – på 70-talet hade ingen hört talas om zucchini!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Inköpslista till twitterprovningen — Gubbröra på Taffel.se - 08 juni 2010

  […] Klockan 20.30 öppnar vi 2008 Domaine des Entrefaux Crozes-Hermitage som är ett kraftigt, rött och kryddigt vin från Rhône. Vill du äta något till detta vin så kommer det nog till sin rätt om du slänger ett fint stycke kött på grillen och serverar med exempelvis en ratatouille. […]

 2. Inköpslista twitterprovning « Öhmans Mat & Vin - 08 juni 2010

  […] Klockan 20.30 öppnar vi 2008 Domaine des Entrefaux Crozes-Hermitage som är ett kraftigt, rött och kryddigt vin från Rhône. Vill du äta något till detta vin så kommer det nog till sin rätt om du slänger ett fint stycke kött på grillen och serverar med exempelvis en ratatouille. […]

 3. Clarendelle – en rosé för hösten? « Öhmans Mat & Vin - 30 juli 2010

  […] och majonäs. Kanske en vitello tonnato eller en ugnsstekt majskyckling med bakade rotfrukter och ratatouille. Jag blir kort sagt hungrig av det här […]

 4. Tian med sparris « Öhmans Mat & Vin - 06 juli 2011

  […] Koka en knapp deciliter ris. Koka 4 medelstora potatisar (ca 300 g) med skal knappt 10 minuter. Skala potatisarna och tärna ganska fint och stek gyllenbrunt tillsammans med en skivad vitlöksklyfta och ställ åt sidan. Koka 250-300 g grön sparris några minuter och skär i bitar. Vispa samman 10 ägg med 50 g riven parmesanost och 2 dl riven grevéost eller liknande. Blanda ner potatisen, riset, sparrisen samt en finskuren, halv mild chilifrukt och smaksätt med 1 tsk salt och rejält med nymalen svartpeppar. Häll smeten i en smord ugnsform som du ställer i en vattenfylld braspanna i ugnen på 175° i ungefär 45 minuter. Servera med en tomatsås som du kokat ihop på krossade tomater, några sardeller och skivade oliver. Eller varför inte en ratatouille. […]

 5. Juia Childs ratatouille | Öhmans Mat & Vin - 26 augusti 2012

  […] och frysa in med andra ord. Julia Childs recept är lite omständigare och pyssligare än Carl Butlers variant och jag kan i ärlighetens namn inte säga att det var någon större skillnad på […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: