Äpplepajäpple

På en liten tur idag på Österlen hittade jag ett ställe som sålde årets första äppleskörd: gröna, syrliga sommaräpplena transparente blanche. Som gjort för en äppelpaj. Det blev äppelpaj i äpple baserat på detta recept som jag anpassade lite. Blev hur bra som helst. En frisk och god dessert som bevarade äpplets friskhet.

Veva ihop en halv sats av Carl Butlers pajdeg och addera 2 msk socker, men du har säkert ett bättre recept. Ställ kallt någon timme. Välj ut 6 stora, fina, fasta äpplen som kan stå upp och skär av översta delen. Med en vass liten kniv och en tesked gröper du ur äpplet utan att skada skalet. Ta till vara så mycket som möjligt av det urgröpta och tärna ner fint tillsammans med ytterligare ett eller två äpplen. Blanda äppletärningarna med 0,5-1 dl (beroende på din smak och hur sura äpplena är) råsocker eller farinsocker, 0,5 dl ströbröd, 1 tsk kanel och 50 g smält smör och fyll de urgröpta äpplena med röran. Vill du ha det sötare kan du riva ned lite mandelmassa också. Ställ kallt.

Ta fram pajdegen och arbeta den mjuk och kavla ut den tunt. Skär tunna strimlor och gör en väv enligt dessa instruktioner. Lite pilligt men kul. Stansa ut rundlar av pajväven med ett stort glas som gott och väl rymmer äpplena. Lägg pajdegen över äpplena, vik ner kanterna och tryck fast en pajremsa runt om för att fixera pajlocket. Ställ äpplena i en ugnsfast form, täck med folie och grädda på 190° i 20 minuter. Ta av folien och grädda ytterligare 20 minuter. Servera med glass eller vaniljsås.

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Dessert, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Lördagslänkar | Söta saker - 04 augusti 2012

    […] och söta små enmansäppelkakor från Öhmans mat och vin. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: