Jultapas

Igår hade jag en provning på temat ”Julens smaker”. Det är ett upplägg jag har för att slippa hålla glöggprovningar så här års. Jag brukar välja ut ett antal olika drycker med lös koppling till julen och servera små tilltugg, eller jultapas, och sen kåserar jag kring helgens drycker och mat. Brukar bli ganska kul.

På provningen igår blev det en halvtorr sherry, ruby port, Varm & Kall, Carnegie Porter och Rånäs Brännvin. Till sherryn serverade jag en urkärnad dadel fylld med färsk getost och inlindad i serranoskinka, portvinet fick sällskap av vällagrad cheddar med valnöt, portern njöts till kladdkaka och brännvinet var perfekt till en apelsintryffel.

Bäst var dock mina pepparkakscheesecakes med inspiration av Pernilla Elmquist. Ett nytt sätt att servera pepparkaka och blåmögelost. Kan förberedas och pepparkakan blir inte mjuk av osten. Prova att servera till Varm & Kall. Riktigt bra ihop. Ostblandningen kan du givetvis använda på vanliga pepparkakor också.

Cirka 60 stycken. Krossa 400 g pepparkakor fint och blanda ut med 125 g smält smör och 2-3 msk calvados. Skeda upp ungefär en matsked i småkaksformar och tryck till en liten kakbotten. Ställ kallt och låt stelna. Mosa samman 300 g blåmögelost (typ Danablu) med 125 g färskost och 2-3 dl creme fraiche tills det blir en mjuk, slät och lite fluffig massa. Fyll en sprits med smeten och spritsa ut på bottnarna och ställ kallt till servering. Precis innan servering klickar du över lite äppelmos.

 

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Drycker, Julrecept, lättlagat, Recept, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

5 kommentarer på “Jultapas”

 1. 30 november 2012 den 9:58 #

  Det där lät ju smarrigt, vad tror du om http://www.systembolaget.se/Sok-dryck/Dryck/?varuNr=8001 till pepparkaksvarianten? Blir vinet för mycket?

 2. dhappach
  30 november 2012 den 18:50 #

  Pepparkakscheesecake låter ljuvlig! Den testar jag i morgon!

 3. 01 december 2012 den 13:46 #

  Låter urgott, måste provas! 😄

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: