Kära Hustruns kåldolmar

 

kåldolmar2

Följare av denna blogg vet att Kära Hustrun är en sällsynt gäst i köket. Det är jag som lagar all mat i hemmet om det inte handlar om uppvärmning. Det finns dock några undantag. Kära Hustrun bakar till olika högtider, steker köttbullar till jul och…gör kåldolmar! Hon gör inte vilka kåldolmar som helst utan helt perfekta och helt ljuvliga kåldolmar som borde stå som arketyp och universell måttstock för alla andra dolmar. De som invänder mot att detta recept inte innehåller ris bör omgående tänka om och tvångskommenderas till att prova denna variant. Alla närvarande åt sig till koma för att fira Kåldolmens Dag så här lite i efterskott.

16-17 kåldolmar: Koka ett stort vitkålshuvud i en stor kastrull med rikligt med saltat vatten i ungefär en halvtimme. Hacka 2 gula lökar, mosa 3 medelstora kokta potatisar och blanda ihop med 800 g blandfärs, 4 dl vispgrädde, 3-4 tsk salt och 1 tsk vitpeppar. Ta upp kålhuvudet (spara spadet), låt svalna något och lossa försiktigt på bladen. Lägg ut bladen, klicka på färsen, vik ihop och rulla samman till dolmar som du placerar i en smörad ugnsform, klicka över lite smör och grädda längst ned i ugnen på 275° i ungefär 40 minuter tills de tagit ordentlig färg. Koka upp en liter av kålspadet med två buljontärningar och red av med 5 dl lika delar mjölk och grädde och några matskedar maizena utrört i lite vatten. Låt sjuda och smaka sedan av med salt och peppar. Slå såsen över kåldolmarna och sätt tillbaka in i ugnen i ungefär 20 minuter till. Ös dolmarna då och då. Servera med potatismos och lingonsylt.

kåldolmar

Etiketter:, , ,

Kategorier: Övrigt, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

11 kommentarer på “Kära Hustruns kåldolmar”

 1. yvonne larsson
  01 december 2012 den 18:17 #

  Ser ljuvliga ut. Ska prova receptet nästa gång! Tack!

 2. Kjell-Åke Ottosson
  01 december 2012 den 20:10 #

  Hej!
  Trevligt recept. Jag har inte heller ris i min kåldolmssmet utran använder kokt potatis. Dock brukar jag fräsa upp lite kålblad och finhacka till smeten.
  Det är så himla gott att ha några paketer i frysen.
  Hälsningar
  Kjell-Åke

 3. 01 december 2012 den 23:18 #

  Din beskrivning och bilderna…. Vad ska jag säga….?

  Det låter så ofantligt gott och till synes en husman jag borde älska…

  Jag skriver en kommentar på ett inlägg/recept till kåldolmar vilket jag aldrig trodde skulle hända! Förlåt mig för mina synder men jag har aldrig någonsin, NÅNSIN tillagat eller ens ätit en kåldolm sen jag var liten (kanske 7år??)

  Det tar emot något fruktansvärt att klicka på inlägg med kåldolmar som rubrik men jag känner mina säkra kort här på Öhmans och nu jädrans har du och frugan gett mig lite motivation till att prova göra EGNA, för de kan bara inte smaka sämre än när jag var liten…?! Skall tillägga att HÄR ska jag följa receptet till punkt o pricka för en gångs skull!

  Stor eloge till er, ni är bara helt suveräna! 😉 Kan inte sammanfatta det bättre för jag blir faktiskt sugen på att smaka i alla fall…

  Kram på er och trevlig helg, tillika första advent.
  /Linda / Kryddbruken

  • 01 december 2012 den 23:22 #

   Så kul att du blev inspirerad! 🙂
   Svärdottern var här och åt och hade samma traumatiska dolmeupplevelser som du. Efter en stund frågade hon försynt om hon fick ta mer. Vi har legat i kåldolmekoma hela kvällen. Sann lycka!

 4. MammaK
  02 december 2012 den 9:25 #

  Verkar hur gott som helst! Lite mycket sås kanske, men det måste provas!

 5. Anna J
  02 december 2012 den 10:32 #

  Jag har samma upplevelse som Linda/Kryddburken men det här inlägget får mig verkligen att bli inspirerad och sugen på att testa det här. Ett projekt för nästa helg.

 6. Diana
  23 januari 2013 den 21:53 #

  Idag gjorde jag din hustrus kåldolmar och oj oj oj vad smaskens det blev! 😉 Jag har aldrig gjort kåldolmar förrut och efter att ha tittat på en hel del recepten på nätet så föll jag till slut för detta recept då receptet inte innehöll någon ris. Kåldolmarna smakade så goooooda att vi inte kunde sluta äta dem. Självdisciplinen och dieten åkte ur fönstret efter första tugga och ja….jag fick knäppa upp byxorna efter allt frosseri …men jag gjorde det med ett leende på läpparna. Tusen, tusen tack för detta underbara recept!!!

  • 23 januari 2013 den 22:41 #

   Så kul! 🙂
   Ska berätta för Kära Hustrun. Hon kommer bli jätteglad!

 7. Petra
  13 maj 2015 den 11:45 #

  Första gången jag gjorde kåldolmar och heeeerre gud vad de blev goda! Definitivt inte sista gången jag gör dessa! Tack för ett fantastiskt recept!!!

 8. 22 april 2016 den 14:47 #

  Gjorde dessa de 12 april och idag 10 dgr senare har familjen övertalat mig igen
  Kommentarer överflödiga – grymt goda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: