Masterclass Fortified: Madeira – gamla godingar

madeira2

Femte provningen i masterclassen med Gerard Basset OBE om starkviner på Gustibus Wine & Spirit Academy.

Det fascinerande med madeira är hur långlivade de är. Det är inte ovanligt med viner från 1800-talet, de finns faktiskt att köpa från vinbutiker på nätet. De fantastiska vinerna från 1981 och 1968 är i sammanhanget unga, men inte desto mindre helt fantastiska och komplexa.

NV Malmsey 10 Years Old / Cossart Gordon (299 SEK). Medeldjup, mörk bärnsten. Ganska stor, oxiderad och utvecklad, rika toner av torkad frukt, dadlar, fikon, muscovadosocker, ingefära, kryddighet och läder. Fyllig, mycket söt med uppfriskande och höga men polerade syror, knäck, bränt socker, torkad frukt, apelsin, citrus, mycket kryddig, pepprig och med tobaks- och chokladtoner. Lång, rik eftersmak.

2006 Malmsey Colheita / Blandy Brothers & Co.Ltd. (299 SEK). Medeldjup kopparfärgad. Stor doft av torkad frukt, grönt stjälkiga toner, grön paprika, farinsocker, rom/arrak och soja. Fyllig, söt, mycket friska och intensiva syror, tydligt brända toner, mycket kryddig, chili, pepprig, läder, knäck, grön paprika,ororstade kaffebönor mycket fruktig och smakrik. Lång och eldig eftersmak.

1981 Verdelho / Barbeito (1095 DKK). Orange, bärnstensfärgad och lite dimmig/slöjig. Ganska liten doft av läder, rök, flyktiga syror, apelsinskal, bourbon och kaffe. Medelfyllig, mycket frisk, halvtorr, silkigt slinkig munkänsla, mycket elegant och läcker med massor av citrus, apelsin, lime. Lång, intensiv och mycket läcker eftersmak med rika citrustoner. Lång och stram eftersmak.

1968 Reserva Boal / D’Oliveiras (1195 SEK). Djup mahogny. Stor, utvecklad, flyktig (etylacetat)och animalisk doft, torkat kött, fikon, dadlar, knäck, torkade äpplen. Fyllig, rik, halvsöt, torkad frukt, läder, kaffe, choklad, muscovadosocker, sötlakrits, tomatpuré. Lång, rik, komplex, silkig och elegant med tydliga apelsintoner i eftersmaken.

Etiketter:, , , , , , ,

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: