Masterclass Fortified: Sherry fino & manzanilla

fino

Andra dagen på masterclassen med Gerard Basset OBE om starkviner på Gustibus Wine & Spirit Academy avhandlar sherry. En faktaspäckad bloggpost i ämnet hittar du här.

Vi fick inledningsvis prova de två olika kvaliteterna av basvin (sobretablas) som går till fino respektive oloroso. Fascinernade att se hur olika karaktären är på grundvinerna innan de går igenom den långa och komplicerade proceduren. Vi jämförde därefter den vanliga Tio Pepe med den ofiltrerade färskvarianten Tio Pepe Fino en Rama. Passa på att försöka få tag på ett par flaskor när de släpps framåt sommaren. Manzanilla Pasada de Sanlúcar var en fantastiskt fin manzanilla med komplexitet och elegans. Kul bekantskap. Avslutningsvis provades en pale cream vilket är en uppsötad fino, en stil av sherry jag inte kan minnas att vi haft i Sverige.

Sobretabla Fino (special bottling) / Gonzalez Byass. Ljust gul, inte helt briljant. Medelstor, lite reduktiv och ”fisig”, jäst, citrus, kiwi, apelsinskal. Lätt, kärv, citrussyra, gula äpplen, lite fet fruktighet. Kort.

Sobretabla Oloroso (special bottling) / Gonzalez Byass. Gyllengul. Stor doft med oxidationstoner, kola, gamla äpplen. Medelfyllig, kärv, frisk smak, nötiga aromer, strävhet. Lång, tuff eftersmak.

NV TIO PEPE Fino / Gonzalez Byass (49 SEK, 375 ml). Mycket ljust gul. Stor ren och uttrycksfull doft av jäst, mandel, brieost, gröna äpplen,citrus och lime. Lätt, torr, citrus, gröna äpplen, kritigt och stramt avslut med bra längd.

NV TIO PEPE Fino en Rama (special bottling)/ Gonzalez Byass (cirka 120 SEK). Ljust gyllengul. Stor, rik och jästig ton med komplexitet torkad aprikos, citrus, rökighet, apelsinskal och gräs. Torr, medelfyllig smak med fin intensitet, citrusfruktighet, apelsin, lätt parfymerad ton, jästig och brödig. Lång, rik eftersmak med ett friskt, nästan metalliskt avslut.

NV Fino Inocente / Valdespino (118 SEK 375 ml). Ljust gyllengul. Stor doft av jäst, brieost, gröna oliver, gula äpplen, färska champinjoner, viss eldighet, lite rökig. Lätt till medelfyllig, liten skalkärvhet, gula och gröna äpplen. Stramt och torrt avslut med liten apelsinton. 

NV Manzanilla Pasada Pastrana Single Vineyard / Bodegas Hidalgo (133 SEK). Defekt. För gammal butelj. Visar på faran med att spara fino/manzanilla för länge.

NV Manzanilla Pasada de Sanlúcar ”Almacenista Manuel Cuevas Jurado” / Lustau (175 DKK, 500 ml). Ljust gul. Medelstor, nyanserad doft av jäsande deg, vita blommor, citronskal, brieost, gula äpplen, gula plommon. Lätt, torr, elegant, ovanligt frisk, jästigt brödig, citrozest, metallisk eftersmak. Lång, elegant smak med hög intensitet.

NV Croft Pale Cream / Gonzalez Byass (cirka 90 SEK). Lite, ganska neutral finonäsa med jästighet och gröna äpplen. Medelfyllig, ren och söt smak med fräschör och fin jästighet parad med tydliga citrustoner. Ganska lång, ren frisk eftersmak. Välgjort och förvånansvärt bra för ett stort kommersiellt märke. 

Etiketter:, , , , , , , ,

Kategorier: Sherry, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: