Masterclass Fortified: Madeira 1

madeira1

Fjärde provningen i masterclassen med Gerard Basset OBE om starkviner på Gustibus Wine & Spirit Academy.

Att den lilla Madeira och vinerna därifrån ligger Gerard Basset varmt om hjärtat märkets tydligt. Han känner samtliga producenter utan och innan (de är bara åtta) och besöker Madeira regelbundet. En fantastisk introduktion med målande beskrivningar. En mer faktainriktad introduktion till madeira hittar du här. Det två vinerna av årgång 1997 var mycket läckra. Sercialen ska provas till råa ostron.

NV Fine Rainwater / Blandy Brothers & Co.Ltd. (125 DKK). Ljust bärnstensfärgad med lite rodnad. Medelstor, eldig doft av torkad frukt, russin, knäck, bränt socker och honung samt en lite flyktig lösningsmedelston. Medelfyllig, halvsöt, mycket fisk syra, russin, knäck, honung. Enkel smak med viss längd och lite bränd eftersmak.

NV Sercial 5 Years Old / Cossart Gordon (169 SEK). Ljust mässingsfärgad. Ganska stor doft av vita russin, knäck, hästtagel, salami, vitpeppar och lite bränd och rökig ton. Lätt, mycket frisk och halvtorr smak med viss elegans, rika citrustoner, apelsin, fokuserad slank och frisk frukt. Bra längd med tydlig eldighet och kvardröjand, läskande syra.

1997 Sercial Colheitha / Cossart Gordon (279 SEK 500 ml). Ljust kopparfärgad. Stor, utvecklad doft av torkad frukt, rök, kanderade apelsinskal, salamiskinn, integrerad eldighet och eukalyptushonung. Medelfyllig, halvtorr med mycket höga men eleganta syror, slank citrusfrukt, persika, ananas, liten bränd ton, fint integrerad eldighet. Lång, läskande eftersmak med massor av citrus. Mycket läcker!

NV J.H. Goncalves & C. Boal 5 Years (140 SEK 500 ml). Medeldjupt mahogny. Stor, utvecklad doft med massor av torkad frukt, dadlar,  soja, knäck, vaniljkola. Ganska fyllig, söt, hög syra, bränd ton, fikon, russin, lakrits, mycket smakrik med bra intensitet, fatstramhet och och pepprighet. Mycket lång rik smak med bra grepp och elegans.

1997 Bual Colheitha / Cossart Gordon (329 SEK). Medelstor doft av kola, knäck, apelsinskal, lite vanilj, torkade aprikoser och fikon. Fyllig, söt, rik smak av mörk choklad, kola, russin, knäck, brända, rökiga toner, apelsinskal, frisk balanserande syra. Lång, rik eftersmak med massor av chokladkola och citruslika syror. Yummy! 

 

Etiketter:, , , , , , ,

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: