Fromage blanc med halloncoulis – nyttigaste desserten

fromage blanc

 

Fransmännen är experter på enkla och goda desserter och ingen måltid är komplett utan att avslutas med något sött.

Den allra enklaste desserten är fromage blanc, eller ”vit ost”, som serveras med färska bär eller en bärsås. Fromage blanc är det eleganta och säljande namnet på det vi i Sverige kallar kvarg. Det är en nästan fettfri och mycket proteinrik färskost som är lätt, fräsch och frisk i konsistensen. I Frankrike säls de i små formar, ungefär som portionsyoghurt, och i en lite nätkork så att att vasslen skiljs av och man kan stjälpa upp den som en liten kupol på tallriken. Man ringlar över en söt bärsås och får en fantastiskt, lätt och nyttig dessert.

Kvargen (eller varumärket ”kesella” som den också säljs som) är lite lösare i konsistensen och finns även i en lite krämigare variant där grädde tillsatts och fetthalten är 10%. Funkar inte så bra att göra kupoler av men servera med en halloncoulis så smakar det minst lika bra. Halloncoulis gör du genom att mosa eller mixa några hekto hallon (eller björnbär) med ett par matskedar socker och passerar genom en trådsil. Det som blir över är jättegott att ringla över vaniljglass. Är man svårt sockerberoende kan man förstås röra ned lite vaniljsocker i kvargen.

Etiketter:, , , , , , , , ,

Kategorier: Dessert, lättlagat, LCHF

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

One Comment på “Fromage blanc med halloncoulis – nyttigaste desserten”

  1. 13 september 2013 den 21:45 #

    Faisselle (fromage blanc) finns att få tag på i Stockholm i alla fall! I ostdisken på Sabis har de klämt in några burkar från Etrez. Precis sån förpackning med korg och vassle.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: