Carl Butler: Dijonkyckling

dijonkyckling

Ett recept i mitt projekt ”Carl Butlers Kokbok. Fortsättningen.”

I somras åt jag och Kära Hustrun en kycklingrätt i Beaune som var mycket god men med så mycket dijonsenap att det rensade bihålorna och håret i nacken stod rakt ut. Jag blev också häromdagen förvarnad av en läsare att just denna rätt skulle vara en höjdare. Att dessutom butlerrecept med få ingredienser brukar vara vinnare gjorde att förväntningarna var höga. Infriades förväntningarna? Se längst ned i den sedvanliga utvärderingen.

1 färsk kyckling
dijonsenap (cirka 3-4 msk)
2,5 dl crème fraiche

smör
salt
svartpeppar från kvarn

Klyv kycklingen, lägg halvorna i en smörad form, bred senapen över dem med en smörkniv och kör sedan in dem i ugnen på 200° i 15 minuter. Under tiden kokar du ihop crème fraichen något som du sedan klickar ett par skedar av över kycklingen innan du låter den fortsätta i ugnen ytterligare 25 minuter. Ta ut kycklingen och håll den varm. Vispa ur all formen med resten av crème fraichen och koka upp i en kastrull och smaka av med salt och peppar. Servera med ris.

Mycket god rätt som i all sin enkelhet levde upp till förväntningarna, särskilt smaskigt blev det senapskrispiga skinnet. Dock krävdes små justeringar; för det första så bör crème fraichen spädas med lite mjölk eller grädde för att fördela sig fint över kycklingen och för det andra så behövs extra senap i såsen när den vispas ihop. Jag bättrade ävenpå såsen med en skvätt vatten och lite kycklingfond från flaska. Nästa gång dubblerar jag även mängden crème fraiche  då det blev väldigt snålt med sås.

Här hittar du alla recept från båda Carl Butler-projekten.

Etiketter:, , , ,

Kategorier: lättlagat, Projekt Carl Butlers Kokbok, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

4 kommentarer på “Carl Butler: Dijonkyckling”

 1. 24 januari 2014 den 21:05 #

  Jag måste säga, att jag verkligen uppskattar att följa det här projektet – lika mycket som det ursprungliga!

  En fråga: Finns det någon rätt som du särskilt ser fram emot att laga? Eller någon du bävar inför? 😉

 2. Anki H
  24 januari 2014 den 21:06 #

  Jaa! Det var ju det jag trodde! Att denna rätt skulle falla dig på läppen. Och du har rätt, ju mera sås desto bättre. Borniersenap är förstahandsval. Lite mildare och fylligare än andra märken. Att gegga runt riset i denna gudomliga sås för att därefter sleva i sig alltsammans med sked, är osannolikt läckert. Jag blev så glad för ditt bifall! Äsch, nu rinner snålvattnet!

 3. Lena C
  31 januari 2014 den 14:26 #

  Törs knappt gå in här längre… Jag vill bara laga mat hela dagarna 😃

 4. Frederick
  01 november 2016 den 8:47 #

  Man kan göra så här oxo; Medans du steker kyckligen i ugnen; Stek upp lök, vitlök, tärnat rökt sidfläsk och färsk fransk dragon, när detta har fått en gyllene färg slå i ett par glas torrt vitt vin, koka upp och tillsätt grädde och kycklingfond, reducera och montera sedan med en ordentlig matsked dijonsenap. Garnera med grovt hackad bladpersilja. Alltså: Dijonsenap + Vitlök + Färsk fransk dragon = Dijonaise

  Bon Apetit!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: