Carl Butler: Äppelflan till många

äppelflan

Ett recept i mitt projekt ”Carl Butlers Kokbok. Fortsättningen.”

De svenska äpplena verkar vara på upphällningen till och med här ute på Österlen. Det var därför näst intill tvingande att få detta recept avklarat. Smidig dessert till många som görs direkt på plåten.

ca 15 personer
1 kg syrliga äpplen
1,5 dl aprikossylt eller marmelad
7 dl vetemjöl

200 g smör
2 ägg
1,5 dl socker

Lägg smör och mjöl i en bunke och nyp ihom tills väl blandat och smuligt. Blanda därefter i sockret och till sist äggen. Kläm ihop till en deg, forma till en boll och mjöla den lätt. På ett bakplåtspapper på en plåt trycker du ut degen så den täcker så mycket så möjligt av plåten. Nyp och forma en liten kant runt om. Skala och kärna ur äpllena och dela vart och ett i ungefär 12 klyftor. Börja längst ur och placera äppelklyftorna tätt och åt samma håll. Nästa varv lägger du dem åt andra hållet. Strö över lite socker och grädda i mitten av ugnen i 35 minuter på 200°. Under tiden mixar du aprikosmarmeladen eller passerar den genom en trådsil och värmer upp den i en kastrull. Ta ut flanet och pensla med marmeladen medan det är varmt. Servera helst medan flanet är ljummet tillsammans med vaniljgrädde eller en kula vaniljglass.

Mycket lättlagat och med strålande resultat, minst lika bra som något man får på ett franskt bageri. Gjorde en halv sats och det funkade fantastiskt. Använder du svenska äpplen behöver du inte ens skala dem.

Här hittar du alla recept från båda Carl Butler-projekten.

Etiketter:, , , ,

Kategorier: Bakat, Dessert, lättlagat, Projekt Carl Butlers Kokbok, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

2 kommentarer på “Carl Butler: Äppelflan till många”

  1. Anki H
    11 februari 2014 den 11:26 #

    Detta är ett toppenrecept! Har gjort flanet oräkneliga gånger och det gör alltid stor succé. Helst använder jag röda Gravensteiner, mitt favoritäpple. Tyvärr kan de vara svåra att få tag på. Granny Smith funkar dock bra. Huvudsaken är, som sagt, att man väljer en syrlig sort.

  2. 05 oktober 2016 den 9:56 #

    Min pappa har görat den här äppelflan för 20 år nu and det är min favorit. Väldigt gott! Jag älskar det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: