Carl Butler: Engelsk fruktkaka

Fruktkakor är inte min grej. Torkad frukt i en söt, kompakt och torr kaka står längst ned på min kaffebrödslista. Därför skulle jag i normalfallet heller aldrig baka en engelsk fruktkaka. Men nu är det inget normalfall. Det är Carl Butler som bestämmer.

Denna kaka ska ligga till sig ett par dagar innan man skär upp den och den håller sig tydligen i flera månader.

1/2 kg smör
5 ägg
7,5 dl vetemjöl

5 dl socker
1 1/2 dl rött vin

250 gram russin

3/4 dl flisad mandel

1/2 msk smör

smör och vetemjöl till formen

Blanda russin med vinet och låt dra minst 3-4 timmar eller över natten. Du kan byta ut en del av russinen mot annan torkad frukt. Själv skar jag ner aprikoser. Hälften av vinet kan också bytas ut mot portvin. Det gjorde jag.

Rosta mandeln i en halv matsked smör i en stekpanna på låg värme. Mandels ska bli gyllenbrun men får inte brännas vid.

Vispa äggen och sockret vitt och pösigt. Även smöret ska vispas/röras riktigt pösigt. Rör sedan i omgångar ned äggblandningen och vetemjölet i smöret och slutligen frukt och mandel. Den fasta smeten klickar du ner i en väl smörad och mjölad form. Grädda i 175° i minst 90 minuter. Kontrollera med en tandpetare så att kakan är torr i mitten.

Jag vet att jag inledningsvis skrev att man skulle vänta några dagar med att smaka. Omöjligt. Det doftade så sagolikt och kakan såg så god ut att jag föll för frestelsen. Detta var så långtifrån en torr kaka man kan komma. Tung, rik, saftig, smörig med mjälla fruktbitar och en ton av mandelmassa. Helt ljuvlig! Ska definitivt testa att göra en variant på denna kaka med russin, apelsin och px-sherry. Edit: Här är en uppdaterad version som är fantastiskt god till ost!

Här hittar du receptregistret ur Carl Butlers Kokbok samt länkar till de recept jag lagat.

Etiketter:, , , , , , , , , , , , ,

Kategorier: Bakat, Dessert, Julrecept, lättlagat, Projekt Carl Butlers Kokbok, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

22 kommentarer på “Carl Butler: Engelsk fruktkaka”

 1. 09 februari 2010 den 7:07 #

  Alltså russin i kakor är ju inte en favorit direkt – men jag har fått mycket inspiration från din blogg, så om du vill finns det en bloggaward att hämta hos mig. Det är frivilligt såklart! Jag skriver ju mest om hund, så någon direkt matbloggare kan man inte kalla mig.

 2. 09 februari 2010 den 8:46 #

  Den här ser ut som den engelska fruktkaka som min mamma alltid bakar till jul och min mormor före henne. För mig är det inte jul om jag inte får den och det bästa är att jag brukar få ha den för mig själv eftersom de övriga i familjen har samma inställning till den som du beskriver i början. Supergod!

 3. Thomas
  09 februari 2010 den 12:56 #

  Din variant får det att vattnas i mun!

 4. 09 februari 2010 den 13:16 #

  Ah, låter som en perfekt kaka.
  Fnissar lite åt ”det är Carl Butler som bestämmer”. Vad har du gett dig in på?

  • 09 februari 2010 den 23:32 #

   Det är faktiskt ganska juste att låta något/någon styra.

 5. Christine i Frankrike
  09 februari 2010 den 20:25 #

  1/2 kg smör……klart att det blir gott 🙂

  • 09 februari 2010 den 23:33 #

   Ja hur kan det bli fel med så mycket smör?

 6. Kidde
  09 februari 2010 den 21:33 #

  flashback! Det var inte bara lammnavarin mamma lagade ur den här boken!!

 7. Lena
  22 december 2010 den 20:32 #

  Nu har jag precis stoppat kakan i ugnen. Tänkte ge bort den som present! Hoppas att den är god, litar på dig 😉

 8. Ann Markov
  16 december 2012 den 18:26 #

  Inget bakpulver eller bikarbonat?

  • 16 december 2012 den 18:28 #

   Nej. Det är blir en fast, kompakt och tung kaka. Men vansinnigt god.

 9. Per-Erik "Pralen" Selim Lund
  12 juli 2013 den 17:53 #

  Har bakat denna kaka men hur förvarar man den på bästa sätt tacksam om någon svarar mig !!
  Vänligen
  Pralen

  • 12 juli 2013 den 17:55 #

   Förvara den i rumstemperatur invippad i aluminiumfolie.

 10. Inger Lagersson
  27 november 2018 den 19:48 #

  Har bakat denna fruktkaka inför nästan varje jul från det att jag fick en dedicerad kokbok från Carl Butler på 70-talet. Ingen annan engelsk fruktkaka hamnar i min mun. Numera bakar jag den med dotter och barnbarn. Tur att receptet fanns här, eftersom boken ligger på annan adress.

 11. Essie Andersson
  30 november 2018 den 13:33 #

  Liksom Inger ovan har jag gjort denna fruktkaka sen 70-talet och även skickat över ett färdigbakat exemplar till min dotter varje jul som bor i Seattle, sen tio år tillbaka!! Men det börjar bli så dyrt o numera kan hon ju baka själv! Fast jag tycker det är så kul ge henne den, ett gemensamt, återkommande julfirande! Även min kokbok är iväg, på landet, dessutom hänger den inte längre ihop! Jag brukar byta ut delar av russinen mot syltade apelsinskal o/el sukat, eftersom jag gillar det. Jag gör den nu kring 1 advent och har den insvept i smörgåspapper och en kökshandduk i svalen dvs nedre delen av kylskåpet

 12. Essie Andersson
  01 december 2018 den 16:18 #

  En fråga, har nämligen även bakformen på landet!!! Den måste väl rymma ca 3 l eller nåt, eller hur?

  • Inger Lagersson
   12 december 2018 den 22:24 #

   Jag tror det! Hittade inte min megaform utan fördelade i 2 mindre formar. Hade tendens att bli aningen torr, så kolla noga de sista 15 minuterna. Men MMMMMM vad god den blev! Låg i folie i kylen en vecka innan jag föll till föga och smakade.

 13. Essie Andersson
  13 december 2018 den 8:34 #

  Ja, så har jag gjort tidigare men ville ha en stor nu o det slutade med att jag konstruerade en egen stor avlång form av två folieformar som jag klippte i, vek upp o satte ihop o höll ihop med baksnöre! Och ett smörat o mjölat bakplåtspapper på insidan, Funkade utmärkt! Och vi har också redan börjat nalla av den…mmmm!

 14. Anita Molander
  07 december 2020 den 18:13 #

  För några år sedan gav jag bort alla mina Butler-kokböcker. Efter att ha kopierat de recept jag använt ofta. Funkade bra tills mina kopior kom bort när jag flyttade.
  Döm om min lycka när jag hittade denna sajt!
  fruktkakan har jag gjort sen tidigt 70-tal. det var inte jul utan den. Har utvecklat receptet med att låta frukt – en salig röra av russin, katrinplommon, aprikoser, mandel, hackat apelsinskal m.m. – bada i glögg i 10-14 dagar. Sen kryddar jag dessutom smeten med några skedar apelsinmarmelad för saftigheten och massa kanel, ingefära,,muskot och en nypa salt. Sen följer jag receptet på kakorna och när de är klara dekorerar jag med marsipan och kristyr.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Carl Butlers Kokbok – Index « Öhmans Mat & Vin - 02 april 2010

  […] Engelsk fruktkaka […]

 2. Vin santo – kanske inte så heligt « Öhmans Mat & Vin - 03 augusti 2010

  […] till en créme caramel, fruktkaka eller till lagrade hårdostar. Eller testa det traditionella sättet att doppa cantuccini […]

 3. Julkalender – Juliga fruktkakan « Öhmans Mat & Vin - 06 december 2010

  […] här är en liten variation på Carl Butlers engelska fruktkaka. Den var så fantastiskt god och saftig att den kommer att bli en jutradition här hemma. Kakan […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: