”Clare Valley Rocks!”

Detta bildspel kräver JavaScript.

Efter svala Mornington Peninsula var det dags att sätta sig på planet från Melbourne till Adelaide för att utforska Southern Australia.

Första stoppet var Clare Valley som främst är känt för sin riesling. Vi började dagen med en tyr genom den drygt 25 kilometer långa dalen för att få en uppfattning om geografin. Trots den korta sträckningen har man ett varierande klimat tack vare en stor höjdskillnad. Det skiljer faktiskt en hel månad mellan skörd mellan de nordligaste och sydligaste delarna. Under växtsäsong kan temperaturen variera från 35° på dagen till 8° nattetid vilket hjälper till att bevara den aromatiska profilen på vinerna. HAvet ligger bara 50 kilometer västerut och hjälper till att temperera klimatet med fuktiga och svala brisar. Vi fick också en genomgång av den komplexa geologin i området, de dominerande jordarterna är dock kalk och blåskiffer under ett mycket tunt och magert jordlager.

Riesling från Clare Valley (som bara utgör cirka 25% av produktionen) karaktäriseras idag av att den är bentorr, har en tydlig mineralitet och ofta saknar den petroluemton som tidigare var väldigt vanlig. Riesling av hög kvalitet har en potential att lagras upp till 20 år. Man odlar mest shiraz som här blir nyanserat parfymerad och kombinerar kraft med friskhet och finess.

Ett mycket spännande studiebesök fick vi hos familjeföretaget Taylors (heter Wakefield på den europeiska marknaden) som är den största producenten i Clare Valley, mycket expansivt och det första vineriet som liknade de stora industriella anläggningarna som brukar illustrera australiensisk vinindusri i vinlitteraturen. Faktaspäckad rundtur med mycket branschinformation och teknikaliteter.

Bland det mest intressanta var en ny teknik för att rengöra och sterilisera ekfat för att bli kvitt brettanomyces – ”implosion sterilization”. Man fyller ett ekfat med 90°-gradig ånga och sätter i en tätslutande plugg. När när fatet svalna bildas ett under tryck som är så kraftigt att alla mikroorganismer och annat otyg sugs ut ur eken och sedan kan sköljas bort med vatten. Problemet är bara att undertrycket är så kraftigt att fatet kan implodera. Vi fick se exempel på fat där sidostycke tryckts in och vissa fall skjutit iväg det motsatta sidostycket 30 meter (se bild). I samma fat kunde vi också se hur man fräst ut spår i eken för att öka kontakterytan mot vinet för att ge mer karaktär.

Under den följande provningen och masterclassen fick vi en genomgång om vad som orsakar petroleumkaraktären och hur man idag försöker undvika den. Ämnena som ger dessa aromer ingår i gruppen karatenoider och bildas i druvans skal. FAktorer som ökar närvaron av dessa ämnen är

  • Mogna druvor, särskilt vid lågt skördeuttag och sen skörd
  • Intensivt solljus
  • Vattenstress, det vill säga viner som växer i torra heta områden och inte konstbevattnas
  • Högt syrainnehåll/lågt PH

Allt detta stämmer in på Australien och riesling som har en naturligt hög syra samt lätt utvecklar dessa ämnen. Eftersom man idag vill undvika överdrivna petroleumtoner i vinerna, alla gillar ju inte dessa och de kan dölja fruktigheten i vinet, så pressar man idag druvorna hela eller i klassar för att undvika att de löses ut i musten. Kul besök och bra viner i intressant provning (praovningsanteckningar nedan).

Mitt på dagen i det ovanligt varma vädret gav vi oss iväg på friluftsäventyr. Vi fick cykla ”The Riesling Trail” på en gammal banvall med ”vätskekontroller” utmed vägen där vi presenterades viner från platsen tillsammans med lite godsaker att tugga. Jättekul men svettigt! Innan avfärden mot Barossa svalkade vi oss med en galet god pilsner på en lokal pub. Kanske dagens höjdpunkt!

2014 St Andrews Riesling

Ljust citrusgul. Stor, fruktig doft av mogen citron och lime, vita blommor, lite enkla outvecklade piggelin-toner, mycket diskret petroleum. Bentorr, lätt, mycket friska men fina syror, slank citrusfrukt, lång smak med tydligt mineraligt avslut.

2009 St Andrews Riesling

Medeldjupt citrongul. Stor, solmogen doft av tropisk frukt, grillad citron, tydlig petroleumdoft, ganska intensiv. Medelfyllig, torr, mycket höga friska syror som är snyggt polerade, rik utvecklad citrusfrukt lång smak med lite glest avslut.

2001 St Andrews Riesling

Gyllene. Stor, rik doft med mogen grillad citrus, honung, tropisk frukt, Rose’s Lime, tydlig men nyanserad petroleum. Fyllig, frisk, rik och fruktig smak av gul frukt lime, citrus, honung, svamp och en rökig rostad ton. Utvecklad och komplex smak med bra längd med lemoncurd och zest.

2013 St Andrews Chardonnay

Mycket ljust citrusgul. Medelstor, ren och fruktigt nyanserad doft av lime och citrus, diskret ton av ek och smörighet. Medelfyllig, torr, mycket frisk smak med en ekstruktur som ligger långt fram i munnen, stram men rik frukt. Ganska lång smak med tydlig mineralitet och lite rostade toner i eftersmaken.

2013 Taylors Merlot

Djupt blåröd. Medelstor fruktig doft av mörka plommon, jordgubbsmarmelad, örtig, sötlakrits.Fyllig, fruktig, mjuka tanniner, lakrits, anis, diskret fat,

2013 Taylors Shiraz

Nästan opak purpur. Ganska liten, knuten doft. Stor, eldig doft med kryddighet, peppar, mörka bär. Fyllig, mycket frisk, fruktig smak, tuggig frukt, fina tannier, rik kryddig fruktighet, bra munfyllnad, massor med röd frukt och bär i eftersmaken. Balanserad och attraktiv.

2012 St Andrews Shiraz

Djupt blåröd. Stor, intensiv doft av nyanserad kryddighet och frukt ceder, fint integrerad parfymerad ek. Fyllig, frisk, mycket fruktig med luftighet och välstrukturerad utan vara astringent. Lång smak med kryddor mörk frukt, friska bär, lakrits.

2004 St Andrews Shiraz

Djupt röd färg med brunorange kant. Medelstor, nyanserat fruktig med torkad frukt, läder, fudge, tobak. Fyllig, mycket frisk, väldisponerade tanniner som hålls uppe av fortfarande spänstig frukt, lång rik och nyanserad eftersmak med läder, kryddor. Snyggt byggd och mogen shiraz!

2013 TWP CMMCF

Djupt blåröd. Medelstor, fruktig doft med örtighet, svarta vinbär och björnbärssylt. Fyllig, mycket frisk, massor med välbyggda och mogna tanniner som håller tillbaka en mycket generös mörk fruktighet. Lång! Maffigt.

2012 Taylors Cabernet Sauvignon

Tät blåröd färg. Knuten dov doft av mörka bär, svarta vinbär. Fyllig, stram, frisk, slank mörk svartvinbärsfrukt, eleganta tanniner, lång fruktig smak som avslutas med nyanserade fatkryddor.

2010 St Andrews Cabernet Sauvignon

Djup tät röd färg med lite blå ton. Stor generös svartvinbärsfruktig doft, lite rostade kaffetoner. Fyllig, rik frukt med luftighet och tuggighet och en rik struktur av välbyggda syror och tanniner med höjd. Mycket lång eftersmak med ren koncentrerad saftig svartvinbärsfrukt.

2004 St Andrews Cabernet Sauvignon

Djup tät röd färg med brun kant. Medelstor lite knuten doft av oxiderad svartvinbärssaft, läder, torkad frukt, choklad och svamp. Fyllig, frisk smak med ännu ungdomlig saftig och rikk frukt som är fint integrerad med eken. Lång komplex och kryddigt saftig eftersmak. Härligt mix av mognad och ung frukt.

Här är en riktigt bra och snygg vinkarta över Australien.

Etiketter:, , , ,

Kategorier: Övrigt, Resan till Australien, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: