Väldoftande Tasmanien

Detta bildspel kräver JavaScript.

Utan att blinka kan jag erkänna att min kunskap om Tasmanien och vinerna härifrån har varit gravt bristfällig. Jag har provat lite mousserande, en del pinot noir och chardonnay och konstaterat att de varit av god kvalitet och tydligt från ett svalare klimat. Att på plats uppleva landskapet, få en insikt i klimatet, möta vinmakarna och prova massor med viner har varit snudd på en uppenbarelse.

Tasmanien står för mindre än 1% av Australiens vinproduktion och denna andel är fördelad på 160 vinodlare som på det stora hela är småskaliga för att inte säga hantverksmässiga. De mousserande vinerna (se förra inlägget) är kanske det som profilerat Tasmanien mest. Nästan hälften av vingårdarna är planterade med pinot noir som är viktig för produktionen av mousserande vin men även för stilla röda viner. Det odlas ungefär hälften så mycket chardonnay men där går nästan allt till mousserande. Därutöver odlas aromatiska druvsorter som riesling, pinot gris och sauvignon blanc och gewurztraminer. Även en liten del cabernet sauvignon och merlot odlas men då på de varmare lägena.

Genomgående tema för vinerna är den friska syran som kan vara förväntad i ett svalare klimat. Men det som verkligen blev en ögonöppnare för mig var att de ofta är så påfallande aromatiska, nästan parfymerade. Även en druva som chardonnay får ibland kryddiga aromatiska toner. Jag har kommit på mig själv flera gånger med att nästan förlora mig i en hypnotisk bärparfym från en ung pinot noir. Det är nästan så jag måste söka nya ord och justera mina parametrar.

Hemligheten till denna väldoft är definitivt klimatet. Först det milda, maritima klimatet med svala nätter som ger en lång mognadsperiod som ger aromerna tid att utvecklas. På grund av skyddande berg är odlingsområdena mestadels torra och tillsammans med uttorkande vindar blir druvorna små och aromerna koncentreras. Lägg till detta långa soliga dagar och extremt mycket UV-strålning  och vi har maximerat aromutveckling och koncentration. Detta bidrar också till viner med en tydlig lite ”tuggig” struktur.

Missa inte vinerna från Tasmanien!

Här är en riktigt bra och snygg vinkarta över Australien.

Etiketter:, , ,

Kategorier: Övrigt, Resan till Australien 2, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

One Comment på “Väldoftande Tasmanien”

  1. 02 mars 2018 den 14:07 #

    Vad roligt att läsa om ett nytt vindistrikt att utöka vinkunskaperna med!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: