Carl Butler: Vaniljsås

IMG_3012

Häromdagen fick jag en fråga här på bloggen angående ett försvunnet recept på Butlers vaniljsås. Kunde inte påminna mig att jag sett något sådant men lovade att kolla igenom mina böcker (jag har ganska många Butler-volymer).

Nu är det så att det är ganska sparsmakat med desserter bland Calles recept och han uttryckte själv att han inte var så förtjust i sött efter maten. Detta märks när man går igenom hans produktion. Först när jag kom till den sista boken, ”Med Butler i köket” hittade jag vaniljsåsen. Passade på att göra Butlers skånska äppelkaka för att få en anledning till att prova såsen. Äppelkakan tänker jag förbigå med tystnad då den varken var skånsk eller särskilt god. Såsen var däremot en hit!

ca 15 personer
3 dl kaffegrädde
1 vaniljstång
3 äggulor
2 msk socker
1,5 dl vispgrädde

Dela vaniljstången på längden, skrapa ur innehållet och lägg allt i en kastrull med kaffegrädden. Koka upp och låt sedan sjuda på svag värme i15 minuter under lock. låt svalna och sila ifrån vaniljstången.  Vispa ihop äggulorna med sockret och rör sedan ned med vaniljgrädden i en kastrull (ej aluminium). Låt sjuda på svag värme under konstant omrörning tills såsen tjocknar. Låt svalna. Vispa vispgrädden och vänd sedan ned den i såsen.

Riktigt härlig, fast och gräddig vaniljsås.

Här hittar du alla recept från båda Carl Butler-projekten.

Etiketter:, ,

Kategorier: Övrigt, Dessert, Projekt Carl Butlers Kokbok

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

3 kommentarer på “Carl Butler: Vaniljsås”

 1. Karin Bohlin
  06 september 2018 den 15:48 #

  Ska inte såsen svalna innan vispgrädden blandas ner?

  Med vänlig hälsning Karin Bohlin

 2. Maria
  14 augusti 2022 den 8:29 #

  4,5 dl grädde blir sås för ”ca 15 personer”. Hur är det möjligt? Ett liknande recept i Butlers Ikea-bok vill jag minnas var avpassat för 6–7 personer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: