Det enda köttbullereceptet du behöver

IMG_5844

Hade inte tänkt göra någon julmat i år eftersom vi inte är hemma på julafton. Men jag fick plötsligt lite feeling och på knappt 90 minuter svängde jag ihop ett litet julbord. Då var även köttbullar tillagade från grunden inräknade. Överraskade till och med mig själv.

Jag baserade receptet på ”Den illustrerade kockens perfekta köttbullar” men förenklade något och körde tricket att koka bullarna innan stekning. Gick som en dans. Gjorde en halv sats (500 g färs) och det hela tog kanske 40 minuter. Perfekta små köttbullar. Inga problem med vidbrända eller sönderfallande köttbullar i konstiga former. Det  här är nog det ultimata receptet på köttbullar.

Vispa samman 2 ägg1 dl vispgrädde med 4 msk ströbröd och 2 msk potatismjöl. Ställ åt sidan att svälla. Riv en liten gul lök fint och blanda omsorgsfullt med 500 g blandfärs2 tsk salt2 tsk bakpulver2 tsk farinsocker samt kryddpepparsvartpeppar, muskot och kanel efter smak eller din egen favoritkryddning.. När smeten är ordentligt blandad rör du i ägg- och gräddblandningen och fortsätter att blanda mycket noga. Sist blandar du i ytterligare 500 g nötfärs och rör tills du har en jämn, fin smet. Koka upp salta vatten i en gryta. Olja in händerna med matolja, forma små fina bollar och släpp ner dem i det sjudande vattnet. När de flyter upp tar du en hålslev och lägger dem i ett durkslag för att rinna av. Stek därefter  vackert bruna i smör och gärna lite ister på medelhög värme.

Med detta recept önskar jag alla en Fridsam Jul!

Etiketter:, , , ,

Kategorier: Övrigt, Julrecept, perfekta köttbullar, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

3 kommentarer på “Det enda köttbullereceptet du behöver”

 1. Carlaxel Andersson
  22 december 2019 den 19:15 #

  Verkar OK men ingen jul utan Lillian Mannerströms köttbullar – ansjovisen är hemligheten ( Umamin). God Jul!

 2. Eva
  23 december 2019 den 14:54 #

  Riktigt bra recept!! Sen kan vi addera kryddor som vi vill t ex ansjovis 🙂
  God Jul

 3. Magnus
  27 december 2019 den 21:53 #

  Helt fantastiskt! Har nästan givit upp köttbullar eftersom det alltid är svårt att få dem att hålla ihop. Detta blev perfekt! Tack och God Fortsättning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: