Chilenska viner till under halva priset!

Nu är det dags igen! Chans att tokfynda viner som är kraftigt nedsatta i pris. Detta är viner som legat i Systembolagets ordinarie sortiment men som sedan avlistats när importören fortfarande har stora lager. Av dessa båda viner finns det över 5000 flaskor vardera! Räcker till alla som vill ha! EDIT: Allt är nu slutsålt. Denna gång har har jag fått hemliga ordernummer. Utan dem kan man inte hitta vinerna på Systembolagets hemsida. Håll ögonen öppna för det kommer fler liknande tipps snart. Som vanligt får jag ingen ersättning för att skriva om dess viner.

Edit: Dess viner kan bara beställas i hela kollin. Importören går ändå back på varje flaska. Men till priset är det ju ingen mening att beställa mindre ändå.

Först ut är vita 2016 La Playa Estate Series Viognier från Colchagua i Chile (art nr 628901). Druvan viognier är en mycket aromatisk druva som ger fylliga, fruktiga och kryddiga viner med lite lägre syra och ofta lite högre alkohol. Bördig från norra Rhône där den ger stora komplexa viner har den nu blivit mycket populär bland annat i Kalifornien. I detta vin hittar vi inte den ibland överdrivna aromatiska tonen och vingummikaraktären, kannske beroende på att den har några år i flaskan. I doften hittar vi mogen tropisk frukt, honung, apelsinzest, mimosablommor och liten kryddighet. Smaken är torr men med en rik, mogen solvarm fruktighet av tropisk frukt, avrundad syra, smakrik med liten eldighet och en balanserannde citrusskalsbeska i avslutet. Trevligt som sällskapsvin väl kylt, till grönsakspajer eller till teriyakilax eller liknande. Ska inte sparas men håller sin fräschör ett halvår åtminstone. Har kostat 109 kr…nu 49 kr!

Det röda 2016 Küdaw Nativo Cinsault (nr 538001) från det svala vindistriktet Itata i södra Chile och är från ett projekt där man letar efter gamla vingårdar med druvor som spelat stor betydelse för Chiles viner historiskt. Cinsault är en sådan druva och den anses vara särskilt väl anpassad till Chiles klimat. Druvorna kommer från 40-åriga vinstockar, så kallade ”bush vines”, handskördat, kort jäsning utan tillsatt jäst och därefter har vinet vilat 10 månader på jästfällningen. Ett ”low intervention wine” med medelstor doft av friska röda bär som hallon och jordgubbar och tydlig kalkig mineralitet. Medelfyllig frisk och mjuk smak i saftigt rödbärig sval stil med bra intensitet och ganska lång eftersmak med lite kryddig ton med mineralitet. Härligt lättdrucket vin som passar bra att servera lite svalare. Passar bra till kallskuret, mildare ostar, lättare rätter av fågel och fläsk gärna med liten hetta. Inget vin för den som gillar biffiga, kraftfulla viner med ek och inte heller något som vinner på lagring. Det ska drickas när det har kvar sin fina fruktighet. Riktigt bra. Gillade vinet när det kostade 159 kr. Har beställt två lådor nu när det slumpas ut för 69 kronor!

Två perfekta viner att bunkra upp med om man skulle hamna i karantän så här i corona-tider. Se bara till att du har en korkskruv och justa vinglas i din isolering

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Övrigt, övrigt, dryck, Vin, vinfynd

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

6 kommentarer på “Chilenska viner till under halva priset!”

 1. Jan Åke
  04 mars 2020 den 16:56 #

  Hej Anders Öhman

  Fick ditt utskick om Chilenska vinet, vi skall ha examensfest för döttrarna i juni med helgrillat (lättrökt) vildsvin med tillbehör, kan detta vin passa för middagen ?

  Mvh

  Jan-Åke

  • 04 mars 2020 den 16:59 #

   Det kan det absolut göra, särskilt om du har lite heta tillbehör till. Det är ett vin som kommer att tilltala många eftersom det inte är för kraftigt eller strävt.

 2. Jörgen
  13 mars 2020 den 11:49 #

  Hej ! Jag beställde La Playa samma dag som du publicerade, men idag fick jag meddelande om att det var slut. Kundtjänst säger att det är ngt ”strul” med artikelnummer. När jag nu försökte igen står det som slut i lager, det är ju ok såklart men om vinet ligger där och bara väntar på att bli sålt är det ju tråkigt 🙂

  Tack för bra tips !
  Jörgen

  • 13 mars 2020 den 11:50 #

   Vinet har funnits till häromdagen så det måste vara SBs system som bråkat.

 3. Roger Edlund
  18 mars 2020 den 15:08 #

  Tack för dina fina tips! Tyvärr var det röda vinet slut trots att jag beställde direkt att jag läst ditt tips Kom gärna med flera tips på trevligt rött vin!

  Vänliga hälsningar Roger

 4. Birgitta o Ingmar
  23 mars 2020 den 19:05 #

  2016 Küdaw Nativo Cinsault Jättegott till vår ost- skink-och grönsakspaj. Tack för tipset!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: