Klassisk sydafrikan till halva priset!

Sydafrika är ett av svenskarnas favoritländer när det kommer till vin. Vad man inte tänker på när man ser det stora utbud som finns på Systembolaget är att vinlandet Sydafrika som vi känner det är väldigt ungt. Visserligen räknas starten från 1650-talet men den moderna historien tog sin början när det perversa apartheidsystemet upphörde. Vi pratar om dryga 25 år vilket inte är något att tala om i vinbranschen.

Fyndvinet denna gång kommer från en av de moderna pionjärerna Mulderbosch. Det aktuella fyndvinet 2017 Mulderbosch Sauvignon Blanc markerar 25-årsjubiléet för detta vin med årgången 2017. Vinet är alltså nästan jämngammalt med starten på den nya eran för Sydafrikas viner. Årgången anses dessutom vara exceptionellt bra och vinet fick 3,5 av 5 stjärnor av den ansedda Platter’s Wine Guide. Mulderbosch Sauvignon Blanc jästes och lagrades ursprungligen på ståltank för att bevara så mycket som möjligt av druvans aromatiska ton. Sedan några år tillbaka får dock en femtedel av vinet vila på sin jästfällning i neutrala, 500-liters franska ekfat för att bidra med lite struktur och komplexitet.

Vinet är mycket typiskt för druvan sauvignon blanc med aromer av citrus, lime, gröna äpplen, svarta vinbärsblad, buxbom och en ton av gula päron. Smaken är torr, medelfyllig med en krispig syra som vägs upp av en nästan fet, mogen fruktighet och lång eftersmak. Stilmässigt ligger vinet någonstans mellan en Sancerre och en sauvignon blanc från Marlborough. För den som inte gillar de distinkt gröna aromerna från druvan så har ett par år i flaskan dämpat dessa något.

Ordinarie pris för detta vin var 119 kr. Nu är det på grund av avlistning flyttat till beställningssortimentet och prissänkt till 59 kr! TOKFYND! Enligt importören finns cirka 4500 flaskor i lager och det är inget krav på att beställa en låda. Som vanligt får jag ingen ersättning för att skriva om dessa viner. Har beställt en låda själv och det blir nog en till.

Kolla gärna in på Kära Hustruns nätbutik Vinet & Glaset.

Etiketter:, , , ,

Kategorier: Övrigt, Drycker, fyndvin, Vin, vinfynd

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

2 kommentarer på “Klassisk sydafrikan till halva priset!”

  1. 09 mars 2020 den 19:44 #

    Korrekt pris på Systemets hemsida. 59kr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: