”Men man hoppas att barna ändå får ett glas öl”

I dessa märkliga tider är det mesta osäkert, ovant och oroligt. Vad händer nästa vecka? Hur blir sommaren? När får man gå på krogen? När kan man kramas igen? Hasse och Tages fantastiska ”Ett glas öl” känns otäckt aktuell så här mer än ett halvsekel senare. Men vad som än händer behöver vi nog inte vara oroliga att det inte kommer att finnas öl.

Däremot kan vi vara bekymrade över vilka öl som finns kvar på andra sidan Corona (pun not intended). De stora bryggerijättarna kommer med största säkerhet att stå kvar när allt är över. Värre är det för alla hundratals lokala småbryggerier som växt fram de senaste åren. Vi riskerar att tappa mångfalden, entusiasmen, engagemanget, innovationerna, den lokala anknytningen och framför allt alla de sköna brygderna.

De flesta nya småbryggerierna har sin största inkomst från restauranger och krogar i närområdet och när dessa tappar merparten av sin omsättning så slår det lika hårt mot bryggeriet. Om du vill fortsätta att kunna dricka din närproducerade IPA eller kunna välja något annat än Mariestad (inget ont om den) när barhäng åter blir en del av vardagen – ja då hänger det på dig.

Nästa gång du handlar öl på Systembolaget så välj lokalt och/eller småskaligt. Det finns mycket att välja på. Sprid dina gracer och välj många olika sorter istället för att slentrianmässigt lyfta med dig ett flak. Du får prova spännande öl och bidrar samtidigt till att vi även i fortsättningen kan ha en levande svensk ölkultur.

Själv beställde jag i veckan en låda av Skånsk Lager från Hyllie Bryggeri till mitt lokala utlämningsställe (ingen ursäkt att du inte har nära till en systembolagsbutik med andra ord). Snygg gyllengul färg och tät fin skumkrona. Stor maltig doft med liten ton av kola och fina blommiga humlearomer. Torr frisk med rik maltighet och stor kropp, snyggt balanserad beska och lång ren eftersmak. En riktigt snygg och välgjord lager. Att göra en bra lager är ett mästarprov!

Etiketter:, , ,

Kategorier: Aktuellt, Öl, Övrigt, dryck

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: