Maten till sherryn!

Här kommer förslag på godsaker till den interaktiva sherry & matprovningen på fredag.

Det mesta är sådant du bara stoppar i varukorgen på snabbköpet, men vill du så finns tre enkla recept nedan. Pannacottan är ett måste, men om du inte orkar/vill göra den själv så finns det färdiga desserter av pannacotta-typ i portionsförpackningar i kyldisken (som på bilden ovan). Funkar lika bra.

Gå loss och ladda upp med så mycket tapas du önskar så du har mer gott efter provningen. Av en händelse så har Lidl just nu sina spanska veckor med massa kul grejer. Brukar själv bunkra upp, speciellt av den fina tonfisken på burk.

  • Stora gröna oliver
  • Salta mandlar
  • Svampkrustader (se recept nedan)
  • Ceviche (se recept nedan)
  • manchego eller annan hårdost
  • lufttorkad skinka typ serrano
  • mörk chokladtryffel eller kladdkaka
  • söt och/eller salt lakrits av hög kvalitet
  • panna cotta (se recept nedan)

Svampkrustader

Skiva 250 g färsk svamp. Fräs dem i torr panna så de släpper vatten. När panna är torr igen klicka i rejält med smör och stek till svampen får lite färg. Pudra över 0,5 dl vetemjöl och blanda runt. Slå på 3,5 dl grädde samt 2 msk av olorososherryn och sjud 5 min. Smaka av med salt och peppar. Klicka upp i 6-8 krustader.

Ceviche

Pressa en halv apelsin och 2-3 limefrukter och blanda med det finrivna skalet från apelsinen och limen. Riv ned 1 vitlöksklyfta i saften samt blanda ned 1 finhackade röd chilifrukt av den milda sorten och 1 msk socker och 1 tsk salt. Tärna fint 250 g av några olika sorters fisk (ex hälleflundratorsk och lax) samt grovhacka 1 dl skalade räkor (färdigskalade i lag går bra). Vänd ner fisk och räkor i lagen tillsammans med 1 kruka färsk koriander (hoppa över om du inte klarar av koriander) som du hackat grovt. Låt stå i kylskåp ett par timmar tills fisken vitnat. Servera i små portionsskålar.

Pannacotta

Lägg 2 gelatinblad i blöt. Skär ett snitt i en vaniljstång och skrapa ur fröna. Lägg frön och vaniljstång i en kastrull. Häll på 5 dl vispgrädde och tillsätt 0,5 dl strösocker. Låt koka upp. Rör om och låt puttra 1-2 minuter.
Ta av kastrullen från plattan och lägg i gelatinbladen och rör om så att de löser sig. Sila bort vaniljstången. Fördela i portionsskålar och ställ in i kylen minst 2 timmar så att det stelnar.

Etiketter:, , ,

Kategorier: Övrigt, övrigt, dryck, lättlagat, Recept, Sherry

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: