Bourgogne on-line!

Så kul det var på sherryprovningen i fredags! Nästan 50 personer deltog och sörplade sherry till tapas och andra godsaker.

Nu är det dags för nästa provning och efter en omröstning i facebookgruppen stod det snabbt klart att det är Bourgogne som gäller. Vi kommer prova två vita och två röda viner på fredag den 15/5 kl 19.00. Jag tipsar om recept till en 3-rätters middag på Bourgogne-tema nedan. Praktisk att förbereda och sedan avnjutas efter provningen med vinerna. En fransk helafton med andra ord.

Lite knepigt med vinerna till denna provning. Bourgogne är inte billigt men jag har lyckats hitta viner som både är tillgängliga och i rimliga pris. Rekommenderar att ni beställer så snart ni kan. Allt ska finnas i depålager och kommer snabbt till butikerna även om det mesta ska finnas på hyllan.

Så här går det till…

  • Köp hem/beställ vinerna i listan nedan
  • Swisha 150 kr per deltagare till 0733 383933 och skriv mejladress i meddelanderutan.
  • Be att få gå med i facebookgruppen (inte nödvändigt) där du får mer info löpande om alla provningar och du kan utbyta erfarenheter med andra deltagare. Där tipsar jag om vad du kan servera till vinerna bland annat.
  • I god tid skickar jag en inbjudan via mejl med en länk till provningen. Den tar dig till Zoom där du lätt och smidigt loggar in. Testa att logga in innan du sätter dig ned för provningen. Har du inte fått länken så kolla din skräpmejl först. Skulle den inte finnas där så mejla mig på anders@gustibus.se.
  • När det är dags sätter du dig ner vid datorn eller din tablet, korkar upp vinerna och loggar in med koden jag skickat dig.
  • Klockan 19.00 dyker jag upp och leder dig genom provningen samtidigt som du kan skriva kommentarer som du delar med de andra deltagarna eller frågor som jag svarar på under tiden.

Här är mina rekommenderade viner

Kan ersättas med

Förrätten kan du göra så enkel som att plocka hem sniglar med vitlökssmör från frysdisken eller göra min snigelfria variant. Gillar du pyssel i köket så testa urfranska Jambon Persillé som blir jättefin med en liten sallad. Eller så gör du bara en liten sallad med skaldjur.

KVÄLLENS MENY

Till huvudrätt Coq au Vin – antingen Julia Childs recept för den ambitiöse eller Carl Butlers som är nästan lika gott men enklare. Du kan också göra en Boeuf Bourguignonne enligt Julia Child eller Carl Butler eller varför inte min egna variant. Som matlagningsvin tar du en röd bourgogne om du känner dig extravagant men annars funkar en Côtes-du-Rhône lika bra.

Avslutar gör man som sig bör med lite ost från regionen som passar både de röda och de vita vinerna. Prova en Délice de Bourgogne som är en fet och lent krämig triple céme. Kan ersättas med Brillat Savarin som är av samma typ. Som kontrast tar du en amper Epoisse som är en rödkittsost. Eller så väljer du dina egna favoriter men avstå blå- och grönskimmelostarna.

Jag kommer använda mina absoluta favoritglas till provningen (100 kr rabatt denna vecka). Vill du läsa på mer om Bourgogne så har du 50 kr rabatt på denna trevliga lilla bok.

Etiketter:, , , ,

Kategorier: Övrigt, dryck, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: