En finosherry på en annan nivå

Den som följt denna blogg ett tag känner väl till min passion för sherry. Jag har sedan många år kämpat för att fler ska få upp ögonen för detta fantastiska vin. Arbetet har burit frukt för jag är just nu mitt uppe i en ”sherryturné”. I samarbete med Gonzalez-Byass och importören Nigab kommer jag under året att besöka 50 (!) sektioner av Munskänkarna runt om i landet, från Ystad till Åre. Mycket fokus på hur väl sherry går till i princip alla typer av mat (stryk ”i princip” förresten). Fjorton orter avklarade hittills.

Av naturliga skäl är det fokus på Gonzalez-Byass sortiment på dessa provningar även om det då och då smygs in andra viner. Även om jag får min beskärda del av sherry (och tapas i alla former) under dessa provningar så räcker inte det. Måste ju prova och dricka andra sorter när jag är ”ledig”.

Senaste fyndet är Bodegas Poniente Fino. Det här är inte den vanliga finon som man kanske väntar sig. Den kommer från en ganska nystartad bodega som bygger sin sherry på gamla etablerade solerasystem (läs mer om detta och annat kring sherry i texten nedan) som de köpt in från andra bodegor. De kandärför, trots att de är nystartade, erbjuda sherry med imponerande ålder. Fino är en typ som vanligtvis brukar ha en snittålder på 3-5 år och ha en mycket ljus gul färg. Denna har en ålder på runt 8 år. Det betyder att det skyddande jästtäcket som ger fino sin karaktär och förhindrar oxidation så sakteliga börjat dö. Det innebär att vi i glaset möter en fino som börjat oxidera och anta en ljus kopparton. Jag hade klassificerat detta vin som en fino amontillado, men jag bråkar inte om det.

Ljust kopparfärgad. Stor, komplex doft med en nästan lite parfymerad blommig doft med inslag av apelsinblom och citrus, kryddiga och lite animaliska inslag, mandlar, färsk persika och torkade aprikoser. Här finns också de lite jästiga, svampiga och lite skarpa toner som är typiska för en fino. Torr, medelfyllig, smakrik, komplex med nötiga, kryddiga toner, mild syra och en mycket lång eftersmak. Strålande!

En annorlunda fino som framställs i mycket små volymer. Priset är därefter, men det är ett vin som levererar en stor smakupplevelse så det är värt varenda. Drick vid 6-8° och njut till lufttorkad skinka, marconamandlar och lagrad ost. Kan också tänka mig en helstekt spätta med brynt smör och rostade hyvlade mandlar.

Vinet finns i mycket begränsad volym och endast i butiker i Malmö, Stockholm och göteborg.

Etiketter:, , ,

Kategorier: Övrigt, dryck, Drycker, Sherry, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

2 kommentarer på “En finosherry på en annan nivå”

  1. Carina Kjörling
    05 april 2022 den 13:03 #

    Bjöd min vinvänner (blint) på ett vin jaune från Arbois i Jura, serverade med ost och charkuterier till. Mycket trevlig kombo. Hur tycker du att det vinet klarar jämförelse med sherry? De vet ju att ta betalt!

    • 05 april 2022 den 13:14 #

      Detta vin ligger väldigt näre vin jaune i stil. Jag är ju jävig här även om jag gillar vin jaune som i min mening ofta är lite rustikare i stilen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: