Garbanzos con espinacas – kikärtor och spenat 

Det blir mycket kikärtor här hemma. Dels älskar vi dem och har dem sallader, grytor, hummus med mera. Dessutom bra att käka när man vill undvika kolhydrater. Det blir också en del andalusisk mat och dryck är hemma. Postade nyligen detta recept från Jerez på kikärtor. Tydligen är kikärtor, eller garbanzos, snudd på en religion i Andalusien. Man väljer med omsorg olika typer och olika garanterade ursprung. Jag som lite okunnigt tänkt att en kikärt är en kikärt blev så klart tvungen att kolla om det kunde vara någon större skillnad.

Eftersom jag ändå skulle beställa marconamandlar (gaaalet goda) hos Salamantinos Delikatesser så passade jag på att också beställa ett kilo garbanzos de fuentesauco. Väl värt det! Mycket fin konsistens som var nästan lite smörig samtidigt som det fanns fint tuggmotstånd och en härlig nötighet. Det fick bli ytterligare ett traditionellt recept från Andalucien.

Lägg 2 dl kikärtor i blöt över natten. Koka i nytt saltat vatten i ungefär 30 minuter. Du kan förstås göra receptet på konserverad kikärtor men det blir lite mosigare. Stek 2 skivor vitt bröd i lite olivolja och mixa det till fina smulor tillsammans med 0,5 dl marconamandlar (eller vanliga skållade mandlar) och två skalade vitlöksklyftor. Tina 200 g frusen bladspenat och krama ut det mesta av vattnet. Fräs 1 tsk stött kummin, 1 tsk malen koriander, 1 tsk rökt paprikapulver (finns också hos Salamantinos) och chiliflakes efter smak i rikligt med olivolja på svag värme några minuter. Vänd ner allt i kryddoljan i stekpannan tillsammans med en matsked sherryvinäger och 2 dl av kokvattnet från kikärtorna. Låt puttra 10-15 minuter och smaka av med salt och peppar.

God som ensamrätt tillsammans med bröd och sallad eller som tillbehör till det grillade. Ska riva ner lite citronskal nästa gång. Mycket gott att smula mer lite fetaost också.

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Övrigt, övrigt, lättlagat, LCHF, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

6 kommentarer på “Garbanzos con espinacas – kikärtor och spenat ”

 1. 13 juni 2022 den 14:31 #

  Om man nu skulle få för sig att skölja ner detta med ett glas vin, vad rekommenderar du då?

  • 13 juni 2022 den 14:46 #

   Väldigt vinvänlig mat. En trevlig rosé, en amontilladosherry, ett lättare rött, ett fruktigt vitt.

   • 13 juni 2022 den 17:29 #

    1000 🙏🏼

 2. Kidde
  13 juni 2022 den 15:10 #

  Hur länge behöver man steka brödet för stt det ska bli smul och inte pasta?

  • 13 juni 2022 den 16:52 #

   Teks så det får fin färg. Det blir något mellan smult och pasta.

  • 13 juni 2022 den 16:53 #

   Brödet och mandeln blir ju som en redning i grytan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: