Coq au riesling

Matbloggaren är tillbaka! Det har varit mycket vin och annat den senaste tiden. Men nu har jag lite utrymme att planera och laga mat. Idag blev det en variant på en av mina favoriträtter coq au vin. Byter man ut det röda vinet mot ett vitt så får man coq au riesling. Lite samma smakbild men lite friskare, lättare och faktiskt snudd på smakligare. Receptet är lagom till 8 personer men kan men kan lätt halveras.

Skiva och strimla 200 g kallrökt fläsksida och fräs på medelhög värme tills gyllene. Lägg i en stor gjutjärnsgryta. Fräs 400 g steklök i fettet från fläsket tills de får fin färg. Ner i grytan. Klyfta 500 g champinjoner och fräs i samma fett tills de blir rejält brynta. Ner i grytan. Slå på 1 flaska torr riesling (just riesling för den höga syrans skull), 2 poddar/tärning hönsbuljong, 3-4 krossade vilöksklyftor, 2 lagerblad, några stänglar timjan och låt sjuda. I en plastpåse blandar du 3 dl vetemjöl, några matskedar salt och rejält med peppar. Lägg ner cirka 2 kg kyckling-/tupplår (eller andra styckdelar) och se till att de blir helt täckta med mjöl. Smält smör och/eller ister i stekpannan och fräs kycklingen till gyllene. Lägg ner kycklingen med de andra ingredienserna. Sjud under lock i cirka 45 minuter. Ta upp kycklingen och reducera skyn något. Slå i 1,5 dl grädde och 2 msk dijonsenap. Smaka av med salt och peppar och lägg tillbaka kycklingen och värm på. Servera med potatis eller rotfruktsstomp.

Tomaterna på tallriken är för övrigt från den löjligt enkla vinägerinläggningen. Goda och fräscha men rejält syrliga. Kommer att vara fantastiska i grytor under hösten.

Etiketter:,

Kategorier: Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

3 kommentarer på “Coq au riesling”

 1. 01 oktober 2011 den 10:23 #

  Låter väldigt gott!
  Härligt med alla grytor nu på hösten.
  Tycker fröken Dill

 2. 01 oktober 2011 den 13:24 #

  Jag föredrar också Coq au Riesling framför den traditionella varianten. Det var genom Nigel Slater som jag första gången stötte på denna rätt. Grymt gott är det, i vilket fall. Och inte minst lite vackrare färg.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Julia Childs Coq au Vin « Öhmans Mat & Vin - 30 september 2011

  […] populära rätt kallas också för coq au chambertin, coq au riesling eller coq au vilket vin man nu använder att laga kycklingen i. Den lagas med både rött och vitt […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: