Masterclass Kalifornien med Michel Jamais

Helgen ägnas helt åt vinerna från Kalifornien i en masterclass på Gustibus med Michel Jamais. Det finns knappast någon mer kunnig inom vin i allmänhet och Kalifornien i synnerhet i Sverige så det ska bli verkligen intressant.

Kalifornien är långt ifrån det homogena vinområde som många verkar tro. Klimatet är mycket varierat med stort inflytande från Stilla Havet och den svalkande Humboldtströmmen som tillsammans med det intensiva ljuset och många soldagarna skapar  fantastiska förutsättningar för vinodling.  Man producerar så mycket vin att man som enskild stat placerar som fjärde största vinproducerande land i världen.

Första provningen med viner från framför allt Mendocino där 25% av arealen är certifierat ekologisk.

2010 McManis Petite SirahCalifornia. Kompakt purpurfärgad. Stor, syltig doft, björnbär, svarta vinbär, massor med vanilj och ett litet rökigt drag och gummi. Lätt till medelfyllig, ganska frisk, något syltig och lite gles frukt, snälla tanniner, förnimmelse av sötma, röda bär, mycket vanilg, kort smak med lite beska. Enkelt och publikt.

2009 Paul Dolan ChardonnayMendocino. Ljust citrusgul med gröna stick. Medelstor doft av mogen citrus, päron, gula äpplen med brödiga och jästiga inslag och lite vanilj. Knappt medelfyllig, torr, bar fruktighet med visst fokus, frisk ganska elegant med liten och ganska diskret fatstruktur, bra längd. Snyggt och välgjort.

2007 Paul Dolan Deep RedMendocino. Mörkt blåröd. Ganska stor och rik doft av svarta vinbär, björnbär, piptobak, rödbetor, sot och viss eldighet. Medelfyllig, frisk smak, blå och röda friska bär, svarta vinbär, hallon, slank fruktighet, stram och snygg struktur, bra längs med elegans och läskande syra och mineralitet i avslutet. Trevlig med bra ”dricbarhet” och viss bordeauxkaraktär trots en sydfransk druvblandning.

2009 Copain Tous Ensemble Pinot NoirMendocino, Anderson Valley. Ganska ljust röd med en kant som drar åt orange. Medelstor, öppen och generös av röda bär, jordgubb, hallon och rönnbär, lite svamp, örter, aningen mynta, ingefära, apelsinskal och någon eldighet. Lätt, frisk, slanka tanniner, röd och sval frukt, diskret fatstruktur, liten kryddighet. Lång, saftig och elegant eftersmak. Riktigt läcker pinot noir!

2009 Goldeneye Vineyards Pinot Noir Gowan CreekMendocino, Anderson Valley. Medeldjup röd med en kant som drar något åt orange. Medelstor, lite dov och syltig doft av mogna röda bär, kryddiga toner av lite vanilj, peppar och kanel. Medelfyllig, syltigt rödfruktig, avrundad syra, påtaglig eldighet och beska, obalanserat och ganska kort. Galet pris på en ganska trist kalifornisk pinot noir.

2007 Malbec & Malbec Alienor Grand VinLake County. Ganska djupt röd med orange kant. Stor doft med lite flyktiga toner, läder, röda och lite syltiga bär, apelsin, eldighet. Medelfullig, avrundad och läskande syra, varmfruktig och lite syltig, sötlakrits, piptobak, läder, stram frukt och fattanniner och lång eftersmak med liten mineralitet. Personligt vin i lite europeisk stil av Denise Malbec som under 1990-talet var vinmakare på Château Latour.

 

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Övrigt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: