Masterclass Fortified: Vintage Port

vintage

Tredje provningen i masterclassen med Gerard Basset OBE om starkviner på Gustibus Wine & Spirit Academy.

Vintage port är viner från särskilt goda år. De får en kortare lagring på fat och utvecklas under decennier på flaska. Det är de kraftfullaste och mest imponerande och givetvis de dyraste vinerna från området.

2007 Quinta de Vargellas Vinha Velha / Taylor´s  (1595 SEK). Djupt rubinröd med liten blå ton. Ganska liten, knuten, eldig med nästan syltig mörk ton av mogna mörka bär, lite aromatisk ny ek, eukalyptus och sötlakrits. Fyllig, mycket fruktig, söt och  frisk med integrerad eldighet, massor med fina och mogna tanniner, lakrits, eukalyptus, lakrits, salmiak, björnbär och mycket bra fokus. Mycket lång och intensiv eftersmak, kraftfull men med elegant struktur. Rena barnarovet. Mycket stor potential för lagring.

NV (2002) Rol Roi Reserva Porto meio-seco  (buteljerat 2005) / Roseira & Ricou (≈ 400 SEK). Djupt, tät rubinröd. Stor, något utvecklad doft med komplexitet av farinsocker, fikon, rik mörk fruktighet, nytt läder, björnbär, lakrits, ”häxvrål” och kryddig. Fyllig, mycket frisk med integrerad alkohol, halvtorr, mycket fruktig, eleganta tanniner med bra grepp, fokuserad och välbalanserad smak med lakrits, muscovadosocker, läder. Mycket lång och smakrik eftersmak med massor av rik frukt och  

2000 Niepoort Vintage / Niepoort  (665 SEK). Djupt rubinröd med antydan till blått. Stor, mycket fruktig, syltade jordgubbar, svartvinbär, lakrits, animalisk, köttig doft och ganska eldig. Fyllig, mycket söt och frisk, strama fat- och frukttanniner, sötlakrits, björnbärsmarmelad och tydliga toner av mint och eukalyptus. Kraftfull och smakintensiv men ganska kort smak som ligger långt fram i munnen.

1995 Vintage Port / Fonseca Guimaraens (329 SEK).  Djupt rubinröd som börjar skifta mot tegel i kanten. Ganska stor doft av smörkola, sirapskaka, hallonkräm, syltade körsbär, eucalyptus och en nedtonad eldighet. Fyllig, söt, mycket fruktig med dominans av mörka mogna bär, avrundade tanniner, frisk syra, läder, eucalyptus, salmiak och kirsch. Snygg och polerad med fin kombination av mognad och frukt.

1985 Fonseca Vintage Port. Djupt rubinröd. Något sluten doft ännu ungdomlig doft med eucalyptus, saftiga toner av röda och blåbär, svartvinbärsgelé, kaffe, piptobak och ett animaliskt inslag. Fyllig, mycket fruktig smak, mjuka tanniner, fint integrerad eldighet och sötma. Mycket spänstig och ungdomlig men polerad och sammetslen med toner av syltig frukt, tobak, läder och espresso. Lång, rik eftersmak med ett stramt avslut med bra grepp som balanserar den mjuka söta smaken.

 

Etiketter:, , , , , , , ,

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: