Masterclass Fortified: Tawny port

tawny

 

Andra provningen i masterclassen med Gerard Basset OBE om starkviner på Gustibus Wine & Spirit Academy.

Tawny är en typ av portvin som har fått en oxidativ mognad, det vill säga att den utsatts för syrets påverkan. Den är ljusare i färgen och med olka grader av bärnstensnyanser. Doften är också mer nyanserad, mogen med nötighet och torkad frukt. De åldersbetecknas 10, 20, 30 och 40 år och har lagrats på fat minst ett genomsnitt av vad som anges. Sorgligt bortglömd portvinsstil som många skulle uppskatta om de provade den. Mycket komplexitet.

NV Tawny Port / Niepoort . Ljus körsbärsröd med litet brunt inslag i kanten. Medelstor doft av körsbär, russin, kanel, peppar och med eldighet. Medelfyllig, söt, frisk, eldig, körsbär, rönnbär, liten nötighet, dadlar och kaffe. Mer lik en ruby i stilen än en tawny. Ganska enkel.

NV Fonseca 10 Year Old Tawny / Fonseca Guimaraens (279 DKK). Ganska ljust tegelfärgad. Medelstor, utvecklad doft av torkad frukt, syltade körsbär, påtaglig eldighet, hasselnötter, mandelmassa, drag av läder, röda bär och apelsinmarmelad. Medelfyllig, mycket frisk och påtagligt eldig, intensiv smak av torkad frukt, marsipan, läder, kaffe, lakrits. Bra längd men lite uttorkat avslut med ton av salmiak.

NV Graham’s 20 Years Old Tawny / W.& J. Graham & Co (360 DKK). Medeldjup, mörk bärnsten. Stor, utvecklad, komplex, eldig doft med animaliska toner av get (!) och hästtagel, russin, fikon, valnötter, romrussin, tranbär,  och knäck. Fyllig, mycket eldig och frisk, balanserad sötma, nyanserad smak, silkig struktur av russin, choklad, käck, läder och valnötter. Lång och nyanserad eftersmak.

NV Graham’s 30 Years Old Tawny / W.& J. Graham & Co (655 DKK). Medeldjup, mörk bärnsten. Stor, mogen, utvecklad doft av hästtagel, vita russin, fikon, knäck, lemoncurd, läder, mjölkchoklad, integrerad eldighet. Fyllig, intensivt frisk och eldig, torkad frukt, läder, kola, stram fin struktur, något uttorkad mot slutet. Lång smak med rika toner av torkad frukt och ett stramt lite uttorkat avslut.

NV Graham’s 40 Years Old Tawny / W.& J. Graham & Co (895 DKK). Medeldjup bärnsten med lite grön kant. Stor, nyanserad och komplex doft med nästan omärklig eldighet, läder, knäck, hästtagel och getragg (!), halm, rostade hasselnötter, russin och daldlar. Fyllig, balanserad, frisk och rikt fruktig smak av torkad frukt, fikon, knäck, integrerad alkohol, silkig struktur, animaliska inslag och nyanser av salmiak och eukalyptus.

Etiketter:, , , , , , ,

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: