Masterclass Fortified: Vit & ruby port

 

SONY DSC

Två dagar ska ägnas åt en masterclass med Gerard Basset OBE och en massa spännande starkviner.

Gerard inledde med portviner (en enkel introduktion här) och de som man kanske minst förväntar sig – de vita. Den första, enkla var mycket trevlig och Gerard rekommenderade den till rökt fisk förutom till det givna valet ost. Helt storartat var den snart femtioåriga vita porten som nästan hela sin mognad legat på stora ekfat. Imponerande och komplext! Inte lika bra som den från 1952 jag provade för ett par år sedan, men nästan.

Över till de röda med de unga vinerna av ruby-typ. Det första vinet var något så ovanligt som ett ekologiskt portvin. Riktigt bra och balanserat utan den påträngande spritigheten man oftast brukar hitta. Rekommenderas. Six Grapes är mer traditionell i stilen men kompakt och fin. Niepoorts LBV var riktigt bra med liten trevlig mognadston och fina nyanser kombinerat med rik, ung frukt.

NV Grahams Fine White Port / W.& J. Graham & Co (110 DKK). Gyllengul. Stor, fruktig, tropisa frukter, aprikos, banan, vingummi, citrus, mandelmassa, tuttifrutti, eldigt. Medelfyllig, söt, mycket frisk och eldig smak av gula frukter, vingummi. Bra längd.

1964 Porto Branco Colheita (buteljerad 2011) / Wiese & Krohn (849 SEK). Ljust, briljant bärnsten. Stor, intensiv, komplex, eldig och mogen doft med rika oxidationstoner av hasselnötter, torkad frukt, läder, marsipan, apelsinmarmelad och animaliska toner som lufttorkad skinka. Medelfyllig, intensiv, halvsöt, mycket frisk, apelsin, citrus, eldig, marsipan, kaffe och nötter, läder. Mycket, lång, intensiv och komplex eftersmak med stramt och torrt avslut.

NV Dalva Ruby Port Organic / C da Silva (75 SEK 375 ml). Ganska djupt rubinröd. Ganska stor doft av mörka blå och röda bär, skogshallon, mörka körsbär, örtiga toner av lavendel och mynta, eldig och med inslag av mörk choklad, kaffe och viss komplexitet. Fyllig, söt, mycket frisk och eldig med viss strävhet, smak av syltade körsbär, mörk choklad, cassis, örtighet, peppar, balanserad men något kort.

NV Six Grapes Reserve Port / Graham’s (119 SEK). Djupt rubinröd. Medelstor, något knuten och mörkfruktig doft av syltade mörka körsbär, plommon, choklad och nytt läder. Fyllig, mycket söt och frisk med tydlig eldighet, eukalyptus, syltade körsbär, apelsin och ganska sträv men välbalanserat. Viss längd med tydlig eldighet.

NV 2007 Late Bottled Vintage / Niepoort (179 SEK). Djupt rubinröd med en antydan till orange ton i kanten. Ganska stor, nyanserad doft med viss komplexitet av mörka bär, torkad frukt, dadlar, hallonbåtar, eucalyptus, liten stallighet, salmiak. Rik eftersmak med massor av mörk, mogen frukt och bra grepp i tanninerna. 

Etiketter:, , , , , ,

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: