Gårdens vinbladsdolmar

Detta bildspel kräver JavaScript.

Vår bostadsrättsförening har en fantastisk gård som blir frodigare för varje år. Vi har en pergola över en av gångarna där vi bland annat planterat några vinrankor som så smått börjar slå ett lummigt tak. Lite väl frodigt visade det sig så jag var tvungen att ta fram sekatören och ansa lite.

När rankorna och de stora vackra bladen låg på marken slog det mig att de borde kunna användas till vinbladsdolmar. Kollade upp lite recept som alla handlade om små mesiga munsbitar med teskedstor fyllning och av konserverade vinblad. Jag ville ha lite rejäla grejer typ som kåldolmar och av färska vinblad. Kombinerade olika recept och fick ihop ett riktigt läckert resultat. Har du en vinstock som växer i din närhet ska du absolut prova. Vi njöt dem till baconlindad halloumi, sallad, ugnsbakade körsbärstomater och gott bröd.

Koka 1,5 dl basmatiris enligt anvisningar på paketet. Plocka minst 15 stora fina vinblad. Skölj dem väl. Koka upp en stor gryta med saltat vatten. Förväll bladen i omgångar 2 minuter åt gången, ta upp dem med hålslev, låt rinna av i ett durkslag. Bred ut bladen på rena kökshanddukar så de torkar lite. Finhacka en liten gul lök och fräs på medelhög värme i olivolja så den mjuknar men inte tar färg. Fräs 250 g lammfärs med löken tills genomstekt. Sänk värmen, riv ned 2 vitlöksklykftor, blanda ned 1 tsk kanel, 1 tsk salt, 1 tsk harissa och fräs ytterligare några minuter. Bland i en näve vardera av mynta, dill och persilja som du finhackat. Mosa ned en kula labneh (eller några matskedar getfärskost) samt blanda i det kokta riset. Lägg 0,5 dl av fyllningen på ett vinblad, vik och rulla ihop. Placera i en gryta som du bottnat med några vinblad. Det blir cirka 12 dolmar. Skiva en citron och läng ovanpå dolmarna. Slå på ett par deciliter olivolja och hett vatten så det knappt täcker. Täck med en tallrik eller tungt lock som tynger ned. Koka upp, lägg på ett lock och sänk värmen så det hela får sjuda sakta i 40 minuter. Låt svalna och servera ljumma eller kalla.

Etiketter:, , ,

Kategorier: Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: