Carl Butler: Pasticcio (Pastitsio)

pasticcio pastitsio

Ett recept i mitt projekt ”Carl Butlers Kokbok. Fortsättningen.”

Det här receptet var lite förvirrande. Enligt Carl Butler är pasticcio en grekisk rätt som påminner om lasagne och som greklandsresenärer tydligen bör känna igen. Hade aldrig hört talas om den och tyckte att det lät mer italienskt än grekiskt. Googlade lite och recepten på svenska var alla i princip identiska med Butlers. Jag hittade ett italienskt recept som var ruggigt lik min monsterrätt timpano. Det är tydligen en pastarätt som finns i olika varianter runt Medelhavet och det grekiska namnet är pastitsio och inget annat. Så var det med det. En rätt med potential (läs utvärderingen nedan).

1 pkt pasta penne eller liknande

Till färssåsen:
600 g lammfärs (eller nöt. Undvik ”gasad” som smakar illa och försök få tag på butiksmald)
2 gula lökar

1 burk hela skalade tomater
2 vitlöksklyftor

2 dl torrt vitt vin eller svag hönsbuljong
0,5 tsk timjan
0,5 tsk rosmarin
2 tsk paprikapulver
1 msk smör
1 tsk salt

nymalen svartpeppar från kvarn

Till mjölksåsen:
50 g smör
3/4 dl vetemjöl

5 dl mjölk
2 krm riven muskot

0,5 tsk salt
nymalen svartpeppar från kvarn

Till gratineringen
1 dl riven ost
2 ägg

Finhacka löken och fräs i smör utan att den tar färg. Vänd ner vitlöken som du hackat fint. Blanda ner färsen och bryn tills torr och genomstekt. Slå över vinet (eller buljongen), tomaterna som du grovhackat samt spadet och alla kryddorna. Låt sjuda utan lock i cirka 30 minuter.

Smält smöret i en kastrull, vispa ned mjölet och låt fräsa några minuter innan du rör ned mjölken. Låt sjuda några minuter och tillsätt salt, peppar och muskot.

Koka pastan nästan klar. Bottna en smörad ugnsform med hälften av pastan, strö över en tredjedel av osten, bred ut köttfärssåsen, strö ytterligare 1/3-del av osten och till sist resten av pastan. Smält ned den återstående osten i mjölksåsen och rör sist ned två uppvispade ägg. Häll såsen över makaronerna. Gratinera i ugn på 200° i 30 minuter.

Lång ingredienslista, men lättlagad och riktigt god makaronilåda som behöver en grekisk sallad för att lyfta. I receptet anges ”1 pkt makaroner” som jag antog betydde 500 g. Tyckte dock det blev lite torrt och ska dra ned mängden nästa gång. Då ska jag också addera lite fetaost samt kanel, malen koriander och kryddpeppar som ingår i flera av de grekiska recepten jag sett. Då blir det nog en riktig höjdare.

Här hittar du alla recept från båda Carl Butler-projekten.

Etiketter:, , , , , ,

Kategorier: Projekt Carl Butlers Kokbok, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

One Comment på “Carl Butler: Pasticcio (Pastitsio)”

  1. Mikael Gall
    03 februari 2014 den 15:48 #

    Min svärmor är cypriotiska och när hon gör denna rätt så använder hon en pasta som är som penne men lite tunnare och inte räfflade men lika långa som spagetti. Finns ofta i affärer som Loco food, Allfrukt och Abdus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: