Projekt Timpano: Resultat och utvärdering

Så var då ”Projekt Timpano” avslutat. Dags för en sammanfattning

I helgen ”monterade”, tillagade och avnjöts timpanon och en vecka av inköp och förberedelser var över. Smakade det bra? Jodå. En riktigt smakrik och mustig makaronipuddingpaj blev det och ganska mycket uppståndelse när den skulle skäras upp. Den behövde definitivt den extra tomatsåsen i köttgrytan som jag gjorde samtidigt med ragún.

Var det värt besväret? Tveksamt. Visst kan man göra det mycket enklare genom att istället för ragún bara koka ihop och krydda en färdigköpt passata samt göra vanliga köttbullar med extra vitlök istället för de små, italienska brödstinna. Det var nämligen dessa två moment som var mest tidskrävande. Att göra pastadegen, kavla ut den, klä formen och fylla den med allt det goda var en ganska enkel match. Ska man ändå göra allt från grunden på en dag så får man börja på förmiddagen för att kunna servera på kvällen.

Ändå var det väldigt roligt att göra. Känslan att vända upp den ganska pampiga kupolen, känna på den, vänta på att den ska svalna och slutligen skära upp hela härligheten var ganska häftig. Ska man ordna en stor italiensk fest så kan man låta timpanon vara huvudnumret på en buffé med kallskuret, sallader och ostar. Det blir definitivt något att prata om.

Eftersom jag fått kommentarer om att timpanon såg osmaklig ut (?) så har jag lagt upp en liten omröstning. Bildspelet med tillagningen och det färdiga resultatet finns här.

Etiketter:, , , , , , , , ,

Kategorier: Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

6 kommentarer på “Projekt Timpano: Resultat och utvärdering”

 1. Tobias
  09 januari 2012 den 17:56 #

  Vilken hiskelig rätt, men jag blev hungrig, skulle jag vilja säga. Ful mat är oftast god mat och med tanke på ditt engagemang är jag övertygad om att det var gott.

 2. 09 januari 2012 den 19:03 #

  Oj, snacka om något italienarna skulle kalla ”pesante” (svårsmält). ”Timpano” på italienska, betyder inte det trumhinna? Undra vad det namnet kommer ifrån?
  Du ska ha cred för ditt hantverk. Det måste ha tagit en halv dag.

  • 09 januari 2012 den 19:13 #

   Timpano betyder ”liten trumma” efter vad jag läst.

   • 10 januari 2012 den 12:14 #

    Det är även namnet på trumhinnan i örat, någonstans hade jag hört det och fick det bekräftat efter lite googling. Men i det här fallet handlar det nog om, som du sa, att maträtten kan liknas vid en trumma.

 3. kerstin
  09 januari 2012 den 21:54 #

  Är ju svag för ägg o pasta och röror är alltid intressanta och oftast goda.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Projekt Timpano: Montering och tillagning | Öhmans Mat & Vin - 24 juni 2012

  […] Då var det dags för steg 4 i ”Projekt Timpano”; Montering och tillagning. Återkommer med utvärdering och sammanfattning. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: